În timp ce trupele americane părăsesc Afganistanul, parlamentarii se tem de un viitor incert pentru femei

German soldiers partol in Dahe Kalan near Kunduz, Afghanistan on October 25, 2009. More than 4000 German troops are serving in the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER

Parlamentarii americani îl vor trimite marți pe desemnatul președintelui Joe Biden la Afganistan despre modul în care administrația intenționează să asigure drepturile femeilor în cazul în care talibanii islamiști de linie preiau controlul după ce trupele americane se retrag la sfârșitul acestui an.

Zalmay Khalilzad, trimis special pentru Reconcilierea Afganistanului, va depune mărturie în fața Comitetului pentru relații externe al Senatului la prima audiere publică a panelului cu privire la politica administrației din Afganistan, de când Biden a anunțat planurile de retragere a trupelor până pe 11 septembrie, după două decenii de război.

Când Biden și-a făcut anunțul pe 14 aprilie, el a spus că Statele Unite vor continua să ofere asistență forțelor de securitate afgane și programelor civile, inclusiv cele destinate femeilor și fetelor.

Membrii Congresului, dintre care mulți sunt sceptici cu privire la planurile de aducere acasă a celor 2.500 de soldați rămași, își fac griji că plecarea SUA va ceda controlul talibanilor, a căror guvernare din 1996-2001 a restrâns activitățile femeilor afgane.

De când talibanii au fost expulzați de la putere, comunitatea internațională a investit miliarde în dezvoltarea Afganistanului. Câștigurile pentru femei și fete în ceea ce privește accesul la educație și la viața publică sunt recunoscute în mod repetat drept unul dintre succesele majore.

Citeste si:  Daniel Craig: Mai degrabă mi-aş tăia venele decât să mai joc rolul agentului 007

Femeile au fost subreprezentate în timpul discuțiilor de pace, în ciuda promisiunilor că vor avea un loc la masă.

Senatorul Jeanne Shaheen, democrat în vârstă din Comitetul pentru relații externe și singurul membru femeie, a declarat că Khalilzad, care a fost și el sub fostul președinte republican Donald Trump, nu a făcut ca femeile să fie suficient de prioritare.

Ea a spus că există prea multe incertitudini cu privire la planurile pentru Afganistan după 11 septembrie pentru a ști dacă drepturile femeilor vor fi protejate.

„Ei măcar recunosc că este o problemă, care este un început”, a declarat Shaheen pentru Reuters. Shaheen, care este, de asemenea, în Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului, a declarat că drepturile femeilor au fost discutate la fiecare briefing la care a fost.

„Cred că este important pentru noi să facem tot ce putem”, a spus ea.

RESTRICȚII DURE

Sub talibani, femeilor li se interzicea educația sau munca, li se cerea să-și acopere complet corpurile și fețele și nu puteau pleca de acasă fără o rudă de sex masculin. „Infracțiunile morale” erau pedepsite prin biciuire.

Citeste si:  Ted Kennedy a trăit ameninţări cu moartea timp de 20 de ani

Senatorul democratic Bob Menendez, președintele comitetului pentru relații externe, a declarat după o întâlnire a comisiei clasificate săptămâna trecută că are preocupări continue cu privire la asigurarea drepturilor femeilor și minorităților afgane, care vor fi protejate.

Senatorul republican Lindsey Graham a spus că nu are nicio îndoială că talibanii vor închide școlile și vor impune din nou restricții dure femeilor.

Termenul limită din 11 septembrie – care marchează 20 de ani de la atacurile asupra Statelor Unite care au determinat Washingtonul să meargă la război în Afganistan – a extins prezența SUA acolo dincolo de termenul limită negociat la Trump din 1 mai.

Graham a fost printre republicani și unii democrați, care au pus la îndoială și planul lui Trump.

Fostul președinte republican George W. Bush, care a trimis trupele americane în Afganistan în 2001, s-a declarat, de asemenea, îngrijorat.

„Prima mea reacție a fost:„ wow, aceste fete vor avea probleme reale cu talibanii ”, a declarat recent Bush pentru emisiunea„ Today ”de la NBC. „S-au obținut o mulțime de câștiguri, așa că sunt profund îngrijorat de situația dificilă a femeilor și fetelor din țara respectivă”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner