O nouă grevă generală prevăzută joi în Grecia ameninţă să paralizeze ţara

Puternice perturbări în transporturi şi în serviciile publice sunt aşteptate joi, 8 iulie,  în Grecia, unde o nouă grevă generală este organizată de către sindicate împotriva reformei pensiilor şi a măsurilor de austeritate decise de guvern pentru redresarea finanţelor ţării, informează miercuri AFP.

Această a şasea grevă generală din februarie încoace urmează să perturbe traficul aerian, feroviar şi maritim, împiedicându-i mai ales pe turişti să se deplaseze pe insulele greceşti, toate navele trebuind să rămână la doc.

Principalele companii aeriene greceşti, Olympic Air şi Aegean, prefigurează anularea a 34 de zboruri şi întârzieri la alte 45, din care unele vor fi curse internaţionale.

O încetare de patru ore a lucrului de către controlorii aerieni începând de la ora 10.00 va afecta de asemenea toate celelalte companii aeriene ce operează în Grecia. ‘Niciun avion nu va zbura pe durata celor patru ore’, a indicat un purtător de cuvânt al aeroportului internaţional al Atenei.

În capitala greacă transportul public urban va fi complet paralizat.

Greva va mai afecta administraţia, spitalele şi companiile de stat. Ţara va fi privată în plus, de orice fel ştiri interne sau externe timp de 24 de ore, sindicatul jurnaliştilor greci raliindu-se protestului general.

Sunt programate demonstraţii în marile oraşe ale ţării la sfârşitul dimineţii de mâine.

Legea reformei pensiilor impune 40 de ani de vechime în muncă faţă de 37 de ani până în prezent, pentru a putea ieşi viaţa activă, prevede tăieri medii de 7% din pensii şi generalizarea vârstei legale de pensionare la 65 de ani.

Guvernul socialist s-a angajat să ia aceste măsuri după ce zona euro şi Fondul Monetar Internaţionale (FMI) i-au acordat în schimb pentru salvarea bugetului naţional împrumuturi de 110 miliarde de euro, pe trei ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata