În umbra tragediei, preşedintele Israelului vizitează România

Decesele survenite în urma prăbuşirii unui elicopter militar israelian în România luna trecută vor face să se treacă peste obişnuita pompă şi ceremonie care însoţeşte o vizită de stat, atunci când preşedintele Shimon Peres va sosi în România, miercuri seară, scrie miercuri ziarul israelian Jerusalem Post.

Şase militari israelieni şi un ofiţer român care participau la un exerciţiu comun şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit pe o ceaţă deasă în Munţii Carpaţi la 26 iulie, în apropiere de Braşov.
Comandantul Forţelor Aeriene din Israel (IAF), gen. Ido Nehushtan, şi omologul său român generalul maior Ion-Aurel Stanciu, şeful statului major al Forţelor Aeriene din România, au declanşat o anchetă comună, iar echipe de căutare şi salvare din cele două ţări au colaborat la recuperarea şi identificarea cadavrelor.

Gen. Nehushtan şi zece ofiţeri ai IAF, care sunt piloţi pe aşa-numitele elicoptere Yasour, îl vor însoţi pe Shimon Peres şi vor participa joi după-amiază la o slujbă în principala sinagogă din Bucureşti, alături de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România şi membri ai guvernului român, precizează cotidianul. 7 lumânări memoriale vor fi aprinse, câte una pentru fiecare dintre victimele tragediei.

La trei zile după accidentul de elicopter, Shimon Peres a discutat cu preşedintele român Traian Băsescu şi i-a mulţumit în numele statului Israel pentru căldura şi sensibilitatea de care Forţele Aeriene din România şi toţi cei implicaţi în căutarea trupurilor neînsufleţite au dat dovadă. De asemenea, notează Jerusalem Post, Peres a prezentat condoleanţe pentru decesul pilotului român.

Preşedintele Peres îşi va exprima însă din nou aprecierea cu prilejul întrevederii cu preşedintele Băsescu de joi dimineaţă, susţine cotidianul israelian. Traian Băsescu a efectuat o vizită în Israel în iunie 2009, după ce s-a întâlnit cu mai mulţi lideri arabi. La acel moment, el i-a comunicat lui Peres că Siria este în mod cert interesată să reia negocierile cu Israelul şi că nu vrea să fie asociată cu imaginea Iranului.

Băsescu a mai spus cu acel prilej că România este interesată într-o pace dreaptă şi sustenabilă în Orientul Mijlociu şi că, în scopul de a-şi aduce contribuţia, s-a întâlnit cu liderii din regiune şi le studiază punctele de vedere.
La 12 iulie, în acest an, Traian Băsescu s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, căruia i-a spus că România sprijină reluarea dialogului direct dintre palestinieni şi Israel.

Este de anticipat că el va reafirma această poziţie la întâlnirea sa cu Peres, şi că aceasta va fi întărită şi de premierul Emil Boc, apreciază Jerusalem Post. Înainte de a vizita România, Peres va face o vizită fulger în Bulgaria, unde va sosi miercuri dimineaţă şi va pleca spre România în cursul serii.
În Bulgaria, Shimon Peres va primi cea mai înaltă decoraţie a statului bulgar, Stara Planina, din partea preşedintelui Gheorghi Pârvanov, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi internaţionale.

De asemenea, Shimon Peres va avea o întâlnire de lucru cu premierul bulgar Boiko Borisov şi va susţine un discurs în faţa a circa 300 de membri din comunitatea evreiască din Bulgaria într-o sinagogă din Sofia.
În România, pe lângă slujba în memoria militarilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter de la 26 iulie, Peres va participa vineri şi la o slujbă în memoria victimelor Holocaustului din România.

Înainte de cel de Al Doilea Război Mondial, în România erau circa 800.000 de evrei. După război au rămas circa 400.000. Cei mai mulţi dintre ei au ales să plece şi s-au stabilit în Israel. Astăzi în România sunt 9.500 de evrei, iar în Bulgaria aproximativ 6.500, notează Jerusalem Post.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata