Infecțiile zilnice cu coronavirus din India sunt cele mai mari din lume, dar mulțimile se adună la festival

Sute de mii de adepți hinduși s-au adunat luni pentru a face o baie sfântă în râul Gange din India, chiar dacă națiunea a acumulat cel mai mare număr de infecții zilnice cu coronavirus.
Cu 168.912 cazuri noi, India reprezintă unul din șase din toate infecțiile noi la nivel global, deși cifra este încă mult sub vârful SUA de aproape 300.000 de cazuri noi pe 8 ianuarie.

În orașul nordic Haridwar, aproape un milion de adepți s-au înghesuit pe malurile Gange, un râu pe care mulți hinduși îl consideră sfânt, pentru a participa la festivalul de luncă „Kumbh Mela” sau pitcher.

„Mulțimea de aici este în creștere … poliția apelează continuu la oameni pentru a menține distanțarea socială”, a declarat oficialul de poliție Sanjay Gunjyal pentru Reuters la fața locului.

La jumătatea dimineții, un milion de oameni se scufundaseră în râu, despre care se credea că spală păcatele.

Pe măsură ce se dezvoltă cel de-al doilea val de infecții din India, cu mai puțin de 4% estimat că a fost vaccinat în rândul unei populații de 1,4 miliarde, experții spun că situația ar putea avea un drum lung de parcurs înainte de a începe să se îmbunătățească.
„După ce cazurile au scăzut în ianuarie-februarie, ne-am simțit foarte confortabil”, a declarat un grup de judecători ai înaltei instanțe din statul Gujarat din vest, solicitând autorităților să ia măsuri urgente pentru a contracara focarul.

„Aproape toată lumea a uitat că a existat vreodată corona”, a adăugat comisia, condusă de judecătorul șef Vikram Nath.

O deschidere completă a economiei de la blocarea paralizantă de anul trecut, împreună cu festivalurile religioase în masă și mitingurile politice din statele care se îndreaptă spre alegeri, au alimentat criza.

Noile infecții de luni au dus India peste Brazilia pentru o cifră de 13,53 milioane, arată datele adunate de Reuters, situându-se ca a doua țară cea mai infectată după Statele Unite, cu 31,2 milioane.
Conform estimărilor bazate pe date de la Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor Universității Johns Hopkins, indicele Indiei se va dubla în două luni.

Cu toate acestea, autoritățile au părut neinteresate sau incapabile să oprească evenimentele care ar putea duce la o răspândire majoră a bolii.

Mii de oameni participă la mitinguri politice în patru mari state stabilite pentru alegeri în această lună, inclusiv două evenimente de luni în estul statului Bengalului de Vest, unde urmează să vorbească premierul Narendra Modi.

„Cu 1,2 milioane de cazuri active, iar numărul zilnic ajunge la 200.000, este ciudat să ai mitinguri de sondaje și un Kumbh Mela complet”, a spus comentatorul politic Shekhar Gupta pe Twitter.

Oficialii și experții au declarat că autoritățile au subestimat rezistența virusului, crezând că l-au învins după ce cazurile zilnice au scăzut sub 10.000 la începutul lunii februarie.
Oficialii din statul cel mai afectat din Maharashtra, acasă la capitala financiară a Mumbai-ului, au declarat că se gândesc la o închidere mai largă în această săptămână, după închiderile mari din weekend.

„Este necesar să rupem ciclul (infecțiilor)”, a spus un înalt oficial de stat care a căutat anonimatul. „Lucrăm la identificarea industriilor și serviciilor care trebuie scutite.”

Rupia a scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape opt luni, iar indicele de referință al Mumbai s-a redus până la 3,7% în cea mai proastă sesiune din mai mult de șase săptămâni.

Economia Indiei a revenit la recuperare după ce blocarea dură de anul trecut a provocat cea mai profundă contracție din ultimele decenii.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata