Interesele de afaceri pot afecta solidaritatea UE în disputa dintre Elveţia şi Libia privind vizele

1

Disputa dintre Elveţia şi Libia în privinţa interzicerii reciproce a acordării de vize s-a răspândit pe teritoriul UE. Uniunea s-a alăturat disputei de partea Elveţiei, însă unele state ar putea sări din “barca” solidarităţii dacă relaţiile cu Libia sunt ameninţate, avertizează Deutsche Welle.

Duminică, Libia a luat decizia de a opri acordarea de vize cetăţenilor din spaţiul Schengen – printre care şi Elveţia – escaladând o dispută cauzată de către interzicerea accesului în Elveţia a unuia dintre fii liderului libian Muammar Ghaddafi. Fiul colonelului Ghaddafi, Hannibal, şi soţia sa, se alătură celor 186 de figuri importante din Libia carora li s-a interzis să intre în Elveţia, după un incident din iulie 2008, când doi angajaţi ai unui hotel din Geneva s-au plâns în privinţa comportamentului lui Hannibal.

După ce acesta şi soţia sa însărcinată, Aline, au fost arestaţi la Geneva, Libia a tăiat alimentarea cu petrol a Elveţiei şi a retras bunuri de peste 5 miliarde de dolari din băncile elveţiene.
Ulterior, Libia a oprit doi oameni de afaceri elveţieni să părăsească ţara şi i-a judecat pe motiv de şedere ilegală. Disputa a reizbucnit în luna noiembrie, anul trecut, atunci când Elveţia a cerut celor 25 de state din spaţiul Schengen să restricţioneze regimul acordării de vize cetăţenilor libieni.
În urma acestei cereri, premierului libian Baghadadi al-Mahmoudi şi altor oficiali libieni importanţi nu le-au fost acordate vizele de intrare în Elveţia, un refuz pe care vicepremierul libian Khalid Kaim îl pune pe seama elveţienilor.

Săptămâna trecută, o curte de apel din Tripoli a redus o pedeapsă anterioară cu închisoarea de 16 luni pronunţată împotriva lui Max Goldi, unul dintre cei doi oameni de afaceri elveţieni acuzaţi de şedere ilegală în Libia, după ce la 7 februarie, un alt tribunal îl achitase pe cetăţeanul elveţian Rachid al-Hamdani, împotriva căruia fuseseră formulate aceleaşi acuzaţii.

Disputa a reizbucnit însă pe parcursul sfârşitului de săptămână trecut, în condiţiile în care Libia a decis nu numai să îi pedepsească pe cetăţenii elveţieni ci pe toţi locuitorii spaţiului Schengen.
Între timp, Comisia Europeană a calificat decizia Libiei drept ‘unilaterală şi disproporţionată’ şi şi-a exprimat regretul pentru călătorii care au obţinut viza înainte de măsura de suspendare şi cărora li s-a refuzat intrarea atunci când au ajuns în Libia, după cum a precizat comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Comisarul european a adăugat că executivul de la Bruxelles urmează să discute problema ‘înainte de sfârşitul săptămânii’ cu statele din spaţiul Schengen, în vederea adoptării unei reacţii adecvate.
Pe de altă parte, notează Deutsche Welle, experţii sunt de părere că solidaritatea UE faţă de Elveţia se va evapora atunci când importantele relaţii comerciale şi de afaceri cu Libia vor fi periclitate de orice escaladare a conflictului la nivelul Uniunii Europene.

‘UE este cel mai important partener comercial şi de export al Libiei. Este o pârghie de care UE se poate folosi’, a declarat Sawsan Chebli de la German Council on Foreign Relations, pentru Deutsche Welle.
Pe de altă parte, avertizează acesta, Italia şi alte state membre ale UE cu legături strânse cu Libia în trecut au arătat că nu sunt interesate să îşi strice relaţiile cu Tripoli, indiferent cum reacţionează Ghaddafi. ‘Acest lucru nu se va schimba. Problema este că Ghaddafi ştie că poate diviza UE’, explică Chebli.

Pe de altă parte, Italia a cerut Elveţiei să rezolve disputa şi să lase UE în afara conflictului, mai relevă Deutsche Welle. Berna trebuie ‘să rezolve această problemă bilaterală… dar nu în detrimentul tuturor’, a avertizat ministrul de externe italian, Franco Frattini, într-un interviu televizat, adăugând că i-a făcut cunoscut Elveţiei caracterul ‘sensibiľ al situaţiei.

Sawsan Chebli este de părere că atitudinea Italiei subliniază însă lipsa sa de apreciere pentru solidaritatea europeană atuunci când interesele de afaceri – de altfel, strânse între Italia şi Libia – sunt implicate.
‘Italienilor sau altor state le pasă foarte puţin de UE atunci când vine vorba de afaceri’, subliniază el. ‘În această privinţă, ‘solidaritate’ este un cuvânt necunoscut. Frattini a fost foarte clar. El a acuzat Elveţia de faptul că s-a folosit în mod greşit de acordul Schengen pentru a pune presiune pe Ghaddafi”, explică Chelbi.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News