Iordania nu va renunţa la drepturile sale de a avea un program nuclear în scopuri civile

Regatul Haşemit al Iordaniei este aşteptat să semneze un acord de cooperare în domeniul nuclear cu România în luna mai, a declarat preşedintele Comisiei iordaniene pentru Energie Atomică (JAEC), Khaled Toukan, în cadrul unor precizări legate de faptul că Iordania nu va renunţa la drepturile sale de a dezvolta programul său nuclear în scopuri civile în acord cu standardele internaţionale.

Precizările preşedintelui JAEC, notează cotidianul iordanian The Jordan Times, au fost făcute miercuri, 31 martie, în cadrul unui conferinţe de presă alături de ministrul iordanian pentru afaceri media şi comunicaţii şi de purtătorul de cuvânt al guvernului de la Amman, Nabil Sharif.
Toukan a precizat totodată că guvernul de la Amman nu va semna niciun acord ca i-ar putea afecta drepturile de a dezvolta un program nuclear în scopuri paşnice, aşa cum sunt prevăzute acestea în Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT).

Oficialul a indicat totodată că nu va urma calea aleasă de Emiratele Arabe Unite, care au abandonat dreptul de a îmbogăţi uraniul sau cel de reprocesare, în schimbul cooperării cu SUA.
Potrivit Jordan Times, Regatul Haşemit al Iordaniei urmează să construiască două reactoare de generaţie III, cu o putere de 1.000 de megawaţi, în următorii 15 ani pentru a transforma ţara dintr¬un importator de energie într-un exportator.

Cu privire la combustibilul nuclear, Toukan a precizat că îmbogăţirea uraniului pe plan local pentru cele două reactoare este ‘nefezabilă din punct de vedere economic‘ şi a indicat că autorităţile vor îmbogăţi uraniul local în străinătate.
Sub auspiciile unui acord de extracţie semnat la începutul acestui an, compania franceză AREVA se obligă să furnizeze Iordaniei necesarul de uraniu îmbogăţit, a mai precizat oficialul, precizând că activităţile de extracţie vor începe în regiunea centrală a ţării nu mai târziu de 2012.

Cu privire la primul reactor nuclear al ţării, Toukan a declarat că JAEC examinează în prezent patru oferte ale unor furnizori de tehnologie nucleară, din partea unor companii din Canada, Coreea de Sud, Rusia şi una din partea unui joint venture francezo-japonez (AREVA şi Mitsubishi Heavy Industries). Până la sfârşitul lunii aprilie, JAEC va selecta două companii şi va începe să negocieze cu acestea în cursul anului viitor pentru a alege câştigătoarea.

Iordania cooperează strâns cu patru din cele 5 ‘mari puteri’ nucleare – Rusia, Marea Britanie, China şi Franţa – şi a indicat că în prezent poartă discuţii pentru a semna un acord de cooperare nucleară cu SUA, în decurs de un an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata