Irlanda, sau exemplul dureros al austerităţii

În timp ce Grecia este supusă presiunilor ca să-şi reducă deficitele, Irlanda a aplicat două bugete de criză care sunt date ca exemplu, dar cu preţul unui mare cost social.

Irlanda a acţionat rapid ca să-şi diminueze deficitul, în contextul unei recesiuni foarte violente (PIB-ul a scăzut cu 12% în interval de patru ani), scrie ziarul elveţian Le Temps.

Guvernul a adoptat primele măsuri de urgenţă din februarie 2009, impunând o taxă suplimentară de 7,5% asupra salariilor funcţionarilor şi creşterea impozitului pe venit. Apoi, în decembrie, a votat o serie de măsuri drastice:
scăderea imediată a salariilor funcţionarilor cu un procent cuprins între 5% (cele de până la 44.000 de franci) şi 10%; reducerea alocaţiilor familiale; scăderea ajutoarelor de şomaj pentru tineri… În concluzie, economiile realizate permit limitarea deficitului la mai puţin de 12% din PIB, în 2009 şi 2010, în 2014 trebuind să ajungă la 3%.

Pieţele au aplaudat măsurile. Diferenţa (‘spread’) între obligaţiunile germane şi irlandeze era acum un an de aproximativ 270 puncte de bază; acum, este de 140 puncte de bază. Emisiile de titluri de stat irlandeze s-au derulat până în prezent fără nicio problemă. ‘În timp ce toată lumea este preocupată de Grecia şi Spania, Irlanda este acum dată ca exemplu’, potrivit unui economist de la agenţia de brokeraj Bloxham.

Totuşi, pe teren, consecinţele sociale sunt evidente. La Galway, un oraş de pe coasta de vest a Irlandei, serviciile publice încep să fie serios afectate. La Universitatea Mayo Institute of Technology, cei mai în vârstă profesori au ieşit la pensie de teamă că pensia le va fi aliniată la un salariu scăzut. Ei nu sunt înlocuiţi, pentru că nu se fac angajări.

La spitalul local, infirmierele privesc cu teamă la viitor: şapte din 50 vor pleca în concediu de maternitate peste şase luni şi niciuna nu va fi înlocuită pe durata concediului. ‘Calitatea îngrijirilor va fi absolut afectată’, afirmă infirmiera şefă. Consecinţele sunt dure pentru unele dintre ele: ‘Alocaţia familială, pe care altă dată o foloseam pentru educaţia copiilor, acum o folosesc pentru plata facturilor’, afirmă o infirmieră.

Sindicatele, în general moderate în Irlanda, încep să ridice tonul. Un prim mare miting al principalelor sindicate din ţară a avut loc în cursul acestei săptămâni la Galway. Acestea acuză guvernul că vrea să reducă salariile pentru ca Irlanda să câştige în domeniul competitivităţii. Potrivit preşedintelui de la Irish Congress of Trade Unions, este o gravă eroare economică: ‘Banii retraşi din economie ca urmare a aplicării măsurilor de austeritate agravează criza.’

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata