Israelul ameninţă să demoleze 13.000 de clădiri palestiniene în Cisiordania

25

Aproximativ 13.000 de construcții palestiniene din Cisiordania sunt vizate de un ordin israelian privind demolarea, a indicat ONU, în timp ce Națiunile Unite, Uniunea Europeană și numeroase organizații neguvernamentale au înregistrat un număr record de persoane strămutate ca urmare a distrugerii imobilelor palestiniene, relatează AFP.

Din 1988 și până în 2014, Israelul a emis 14.000 de ordine de demolare în ceea ce este numită astăzi zona „C”, adică 60% din Cisiordania care se află sub controlul administrativ și militar israelian, explică un raport dat publicității de Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA). Dintre acestea, mai mult de 11.000 de ordine pot fi executate în orice moment.

‘În numeroase cazuri, același ordin poate viza mai multe structuri aparținând uneia și aceleiași persoane: o casă, un adăpost pentru animale, un depozit, instalații sanitare’, detaliază raportul care estimează la ‘aproximativ 13.000’ numărul construcțiilor amenințate.

Potrivit ONU, de la începutul anului, cel puțin 356 de clădiri — inclusiv panouri solare, dintre care 81 au fost finanțate din ajutoare internaționale au fost distruse în zona ‘C’, unde palestinienii nu pot obține în general permisiunea de construcție. Motivul invocat de Israel pentru demolarea acestor construcții este absența autorizației.

La mijlocul lunii august, numai în decurs de o săptămână, Israelul a distrus 63 de case și obiective de infrastructură, privând de un acoperiș de asupra capului 132 de palestinieni, între care 82 de copii, în contextul în care numărul persoanelor strămutate este cel mai ridicat din ultimii trei ani, potrivit ONU. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AFP


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News