Iubita lui Stieg Larsson explică de ce nu a vrut să predea ultimul manuscris nepublicat

Eva Gabrielsson, iubita celebrului scriitor Stieg Larsson, susţine că refuzat să predea ultimului manuscris nepublicat al acestuia, deoarece scriitorul, decedat în 2004, nu ar fi aprobat modul în care a fost tratată trilogia, relatează The Daily Telegraph.

Gabrielsson, partenera lui Larsson timp de 32 de ani, se află în posesia laptopului care conţine manuscrisul terminat al celei de-a patra cărţi a seriei Millenium. Manuscrisul a fost finalizat cu puţin înainte ca Larsson, jurnalist de investigaţie, să moară în urma unui atac de cord la vârsta de 50 de ani, în urmă cu 6 ani. Gabrielsson a refuzat să-l predea celor care administrează averea lui Larsson: tatăl său Erland, şi fratele mai tânăr, Joakim.

‘Fata cu un dragon tatuat’ (tradus în limba română cu titlul ‘Bărbaţi care urăsc femeile’ – n.red.), primul roman din trilogia Millennium, s-a vândut singur în 32 milioane de exemplare, iar trilogia reprezintă cel mai mare succes literar de la fenomenul Harry Potter.
Gabrielsson, 56 de ani, nu a beneficiat financiar de pe urma succesului iubitului ei, deoarece cei doi nu a fost niciodată căsătoriţi. În schimb, veniturile de pe urma cărţilor sale şi a vânzării drepturilor de ecranizare sunt încasate de tatăl şi fratele jurnalistului.

Al patrulea manuscris din seria Millennium este acum obiectul unei dispute legale între Gabrielsson şi familia lui Larsson. Ea a declarat pentru Daily Mirror că Larsson nu ar fi acceptat schimbările aduse titlului primului său roman. Cartea a fost numită iniţial ‘Bărbaţi care urăsc femeile’, iar Larsson ar fi obiectat faţă de decizia editorilor de a intitula cartea ‘Fata cu cu dragon tatuat’.

‘Tema celor trei cărţi este subjugarea femeilor, abuzul şi violenţa împotriva lor’, a explicat ea. Gabrielsson susţine, de asemenea, că familia Larsson vinde drepturile de editare ale cărţilor ‘oricui, atâta vreme cât preţul este bun’. ‘Nu există niciun respect pentru conţinutul, pentru munca şi reflecţia depusă, care nu sunt doar ale lui Stieg, ci şi ale mele’, a precizat partenera sa.

Cei doi s-a întâlnit în timpul unui protest împotriva războiului din Vietnam în 1972. Ecranizarea celui de-al doilea roman al trilogiei, ‘Fata care s-a jucat focuľ, este lansată în cinematografe vineri. O versiune hollywoodiană a ‘Fetei cu un dragon tatuať este filmată în prezent, cu Daniel Craig în rolul eroului jurnalist Mikael Blomkvist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata