Jabulani nu şi-a spus ultimul cuvânt

Jabulani, mingea Campionatului Mondial de Fotbal 2010, a fost unul dintre marii protagonişti ai acestei competiţii care se desfăşoară în Africa de Sud. Din fericire pentru FIFA, atât jucătorii cât şi presa s-au obişnuit cu traiectoriile sale ciudate şi efecte neprevăzute, pe măsură ce au avansat partidele…

Dar acum după încheierea optimilor de finală şi în aşteptarea sferturilor şi a semifinalelor, ar putea să existe mai multe meciuri egale a căror soartă să fie decisă de penaltiuri. Aici Jabulani ar putea face ravagii. FIFA a promis o anchetă după campionat, notează ziarul La Razon.
În optimile de finală nu a fost nevoie de lovituri de departajare, decât într-o ocazie, dar loviturile de la 11 metri îşi vor face remarcată mai mult prezenţa de-acum încolo. Jabulani, balonul oficial fabricat de Adidas, va căpăta şi mai mult protagonism cu indescifrabila sa traiectorie.

Criticile aduse balonului oficial care precedaseră turneul s-au confirmat pe parcursul desfăşurării competiţiei. Pasele la distanţă, care au luat uneori calea tribunelor şi numărul criticilor venite de la portari recunoscuţi i-au făcut pe mulţi să arate direct cu degetul înspre mingea de fotbal. Tehnologie de vârf, sau ‘minge de plajă’, cum a numit-o Iker Casillas? Schimbările de direcţie în aer ale balonului au fost supranumite: efectul Jabulani.

O metaforă a traiectoriei imprevizible pe care o ia mingea după ce a fost lovită. ‘Mingea ar fi putut să se mişte’, a spus Robert Green, portarul Angliei, care deşi nu a justificat greşeala sa impardonabilă din primul meci, s-a alăturat altor ‘gafe’ făcute de portari recunoscuţi precum: algerianul Chaouchi, paraguayanul Justo Villar sau japonezul Kawashima care au avut şi ei coşmaruri la acest Mondial.

‘Mingea este oribilă, parcă a fost cumpărată din supermarket’, s-a plâns portarul lui Inter Milano, Julio César. ‘Toată lumea vrea să vadă goluri şi se fac mingi din ce în ce mai sferice’, a explicat el. Instabilitatea balonului a devenit centrul criticilor, nu doar ale portarilor, ci şi ale atacanţilor în principiu avantajaţi de efectele imprevizibile ale balonului sferic.

‘Mingile s-au schimbat mult în ultimii doi ani şi au devenit tot mai rapide, la care se adaugă şi faptul că se joacă la Johannesburg la o altitudine de 1.700 de metri care face ca mingea să fie şi mai rapidă’, a avertizat fostul portar al Germaniei, Oliver Kahn.
FIFA a apărat iniţial calitatea balonului în faţa valului de critici: ‘Când treci cu mâna peste ea, prima impresie este extraordinara sa textură care permite un control maxim, o traiectorie stabilă şi o priză perfectă în orice condiţii’.

Dar acum argumentele au variat. ‘Nu suntem surzi. FIFA a ascultat criticile aduse balonului şi când se va încheia Mondialul ne vom reuni cu tehnicienii de la Adidas pentru a studia problema’ a spus secretarul general al federaţiei, Jerome Valcke. ‘Există reguli în privinţa dimensiunii şi a greutăţii… dar balonul trebuie să fie perfect’, a recunoscut el.

Selecţionerul Braziliei, Dunga, a fost printre primii care a intervenit în polemica suscitată de Jabulani şi chiar înainte de Mondial el l-a provocat pe Valcke să intre în teren şi să verifice personal mingea. Balonul oficial al Cupei Mondiale atât de blamat pentru traiectoriile sale imprevizibile va fi totuşi examinat de FIFA şi de experţi, dar după Mondial.

Jan Runau, şeful comunicaţiilor la Adidas, a declarat din partea fabricantului că ‘la fiecare patru ani criticile aduse balonului fac parte din Campionatului Mondial. Adidas fabrică balonul Cupei Mondiale din 1970 şi din acel deceniu, când se folosea pielea ca material au fost fotbalişti, mai ales din America de Sud, care s-au plâns că mingea era prea grea, în timp ce europenii au spus tot timpul că este prea uşoară’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata