James Cameron la masa oamenilor de ştiinţă: BP îi cere ajutor lui „mister Avatar”

5

Mareea neagră din Golf avansează şi în acest caz nu este surprinzător faptul că Washingtonul i-a cerut ajutor lui James Cameron. Pe lângă faptul că este un regizor de Oscar, el are şi pasiunea pentru tot ce se întâmplă în abisuri, scrie Corriere de la Sera de joi.

Atracţia faţă de profunzimea ocenului s-a născut încă de când era copil. „În apropiere de casa mea din Canada singura sursă de apă era un fluviu mlăştinos. În acest fel i-am convins pe părinţii mei să-mi plătească un curs de scufundări”, a povestit regizorul filmului Avatar.
De la torente a trecut apoi la profunzimile marine filmând şi căutând epave faimoase, de la Titanic la Bismark. Acum ar putea avea o nouă misiune ce aminteşte de scene din filmul „Abis”, o altă creaţie de succes a sa.

În spatele contactării oficiale a regizorului nu se află numai amintirea filmului. Cameron dispune cu adevărat de minisubmarine, roboţi comandaţi prin radio şi sofisiticate camere tridimensionale. O flotilă a cărei valoare depăşeşte 400 de milioane de dolari, construită pentru a explora mareea. Echipa sa a dovedit că ştie să opereze la adâncimi deosebit de dificile: când au filmat epava navei de război Bismarck, au coborât la 4.500 metri adâncime.

La summitul cu funcţionarii guvernamentali era prezent şi Phil Nuytten, asociatul lui Cameron şi „creieruľ’ din spatele construirii echipamentelor. „Recrutarea” regizorului urmează după intervenţia altor două simboluri ale Hollywoodului, Kevin Costner şi Robert Redford, care au sugerat recurgerea la unele companii experte în epurarea mării.

Mobilizarea generală, puţin grăbită, trădează problemele existente în limitarea urgenţei. Miercuri, un nou obstacol a blocat timp de câteva ore manevra ce trebuia să ducă la instalarea unui capac. Amiralul Thad Allen a afirmat că soluţia cea mai bună rămâne totuşi cea a puţului de ajutor, care nu va fi gata însă înainte de două luni. Experţii prevăd că gaura prin care se scurge petrolul va rămâne deschisă până de Crăciun.

Între timp, pata de petrol a ajuns până pe coastele Mississippi şi Alabama, iar unele fâşii negre se află la numai 15 km de Florida. Atacată dur pentru întârzierea răspunsului, Casa Albă a relansat revoluţia verde. Într-un discurs la Pittsburgh – al cărui text a fost transmis anticipat presei – preşedintele Obama a dat asigurări că oprirea mareei negre rămâne „prioritatea numărul unu”. Un obiectiv ce trebuie însoţit de o protejare fermă a mediului.

Obama a afirmat că această catastrofă s-ar fi putut datora unei „erori umane sau a unor scurtături folosite de companiile care au compromis siguranţa”. Prin urmare, a adăugat Obama, „trebuie să recunoaştem că există pericole” legat de platforme de acest tip. „O Americă ce merge doar cu petrol nu trebuie să fie viziunea pe care o avem pentru copiii noştri”, a spus el.

Din acest motiv s-a angajat să introducă o lege care să favorizeze energia regenerabilă. Administraţia SUA a dispus deschiderea unei anchete penale asupra dezastrului. Astfel, preşedintele şi-ar putea amâna din nou, din cauza situaţiei din Golf, vizita în Indonezia. Cu ironie, ziarul The New York Times a scris: „Candidatul care ‘mergea pe ape’ este lovit de ‘o criză sub apă”’ şi a adăugat: „Din fericire, există Cameron…”


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News