„Kapitalism – reţeta noastră secretă”, portret în vitriol al României

După 20 de ani de la moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu, membri ai poliţiei sale politice ‘Securitate’ sunt multimilionari: documentaristul Alexandru Solomon face un portret în vitriol al României postcomuniste într-un film prezentat în premieră în această ţară – notează vineri France Presse.

‘Kapitalism – reţeta noastră secretă’, coproducţie România – Franţa – Belgia, imaginează revenirea lui Ceauşescu după 20 de ani de la sfârşitul regimului comunist. La sosirea sa la Bucureşti, şocul este imens: uriaşe panouri publicitare care laudă meritele Coca-Cola şi ale altor mărci occidentale, cazinouri, 4×4 scânteietoare, oraşul, ca şi altele din Europa de Est, pare să fi căzut pradă unui capitalism sălbatic.

Dar fostul dictator se linişteşte: în această nouă lume, foştii apropiaţi ai regimului s-au descurcat. Filmul lui Alexandru Solomon îi urmează pe câţiva dintre ei, printre care pe Dan Voiculescu. Sub un imens portret al său, în vila sa luxoasă, acesta povesteşte despre transformarea sa dintr-un angajat comunist privilegiat într-un om de afaceri foarte bogat.

Alexandru Solomon, în vârstă de 43 de ani, autor al mai multor documentare de succes consacrate postului Radio România Liberă (‘Cold waves’) sau haosului rutier din Bucureşti, filmează şi alţi privilegiaţi ai regimului comunist deveniţi, cât ai clipi din ochi după prăbuşirea comunismului, patroni ai unor conglomerate chimice, conducători de club de fotbal sau de companii petroliere cumpărate pe nimica toată. Unii dintre ei sunt astăzi urmăriţi pentru corupţie.

În una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, magnaţii se arată pe iahtul personal, în avionul privat sau în propria locuinţă luxoasă. ‘Eu nu pun în cauză ideea de liberalism economic, filmul meu vorbeşte despre melanjul bastard de la noi, care nu este nici un capitalism occidental, real, nici o democraţie autentică’, explică Alexandru Solomon.
După premiera de la Bucureşti, mai mulţi spectatori români au considerat filmul ‘just, dar foarte deprimanť. ‘Îţi vine cheful să emigrezi’, spunea unul dintre ei.
‘Kapitalism – reţeta noastră secretă’ va fi poriectat în întreaga Românie înainte de a fi difuzat în străinătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata