La un an după dezvăluirile lui Edward Snowden, imaginea Statelor Unite este încă afectată

Opinia publică șocată, aliații indignați: după un an, dezvăluirile privind programele Agenției pentru Securitate Națională (NSA) afectează imaginea Statelor Unite ale Americii, fără a pune însă în cauză sistemul denunțat de Edward Snowden, comentează joi AFP.

Acuzat de spionaj în SUA și refugiat apoi în Rusia, fostul consultant al agenției americane însărcinată cu interceptarea comunicațiilor a declanșat ‘o furtună’ la nivel mondial după publicarea în presă a zeci de mii de documente cu privire la amploarea sistemului de monitorizare al NSA.

Metadate telefonice, emailuri, rețele sociale, conversații ale liderilor străini: nimic nu pare să fi scăpat de influența acestui Big Brother informatic ale cărui mijloace au crescut înzecit după 11 septembrie 2001 în numele luptei împotriva terorismului.

La un an după primele dezvăluiri apărute în cotidianul britanic The Guardian, la 5 iunie 2013, detaliile continuă să apară. Duminică, New York Times a afirmat, pe baza documentelor furnizate de Snowden, că NSA interceptează milioane de fotografii ale utilizatorilor din întreaga lume pentru a le utiliza în programele sale de recunoaștere facială.

Agenția, care se presupune că nu acționează decât în străinătate, vizează însă numeroși cetățeni americani, spre disperarea organizațiilor din SUA pentru apărarea libertăților individuale și a vieții private.

‘Adevărata problemă scoasă la iveală de dezvăluirile lui Snowden nu este că agenția a devenit de necontrolat, ci dezechilibrul dintre nevoia de securitate și protecția vieții private’, au explicat explicat pentru Foreign Affairs, Daniel Byman, profesor la Universitatea din Georgetown, și Benjamin Wittes, expert la Brookings Institution.

Președintele Barack Obama a recunoscut nevoia de transparență, admițând că ‘nu este suficient să spunem ‘aveți încredere în noi, nu abuzăm de datele pe care le colectăm’ ‘.

Percepuți ca ‘furnizori’ ai NSA fiind obligați să ofere agenției datele clienților lor, giganții de Internet consideră că în acest fel credibilitatea le este afectată, mai ales în străinătate unde se tem că ar putea pierde numeroase piețe.

Aceștia sunt în prezenți reticenți în a colabora cu guvernul, a afirmat Mike Leiter, fostul director al Centrului național de combatere a terorismului (NTC). ‘Cazul Snowden a contribuit la slăbirea parteneriatului (cu companiile de Internet), ceea ce pe termen lung va reprezenta un mare dezavantaj pentru organizații precum NSA și CIA’, a spus el.

În străinătate, dezvăluirile lui Snowden au șocat opinia publică, însă a provocat reacții diverse.

Brazilia și Germania, șocate de interceptarea convorbirilor telefonice ale liderilor lor Dilma Rousseff și Angela Merkel, au fost cele mai vehemente. Dezvăluirile au provocat un ‘antiamericanism selectiv’ în special în Germania, a afirmat fostul ministru al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, în opinia căruia, un an mai târziu, ‘neîncrederea este în continuare foarte mare’.

Alte țări, precum Franța, și-au atenuat criticile în numele unei colaborări strânse cu serviciile secrete americane.

Edward Snowden se află în continuare în Rusia, în pofida apelurilor guvernului american de a se întoarce în țară. Avocatul său, Anatoli Kucerena, a afirmat miercuri că se ocupă de ‘prelungirea statutului’ său de refugiat care expiră în luna august. Snowden a declarat pentru televiziunea braziliană Globo că ar fi bucuros să fie primit pe teritoriul Braziliei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata