Lavrov: Rusia „gata de dialog” cu noile autorităţi ale Ucrainei

Rusia este ‘gata de dialog’ cu noul președinte ucrainean Petro Poroșenko, care a câștigat duminică alegerile prezidențiale anticipate din primul tur de scrutin, a declarat luni șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, cerând oprirea ‘operațiunii antiteroriste’ desfășurate în estul Ucrainei, relatează AFP și Unian.

‘Suntem gata de dialog cu reprezentanți ai Kievului, cu Petro Poroșenko’, a declarat Lavrov.

‘Suntem pregătiți pentru un dialog pragmatic, pe picior de egalitate, în baza respectării tuturor acordurilor, în special în domeniile comercial, economic și al gazelor, cu scopul de a căuta soluții la problemele existente în prezent între Rusia și Ucraina ‘, a adăugat ministrul rus.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Rusiei nu a indicat niciun moment că Moscova ar recunoaște legitimitatea noului președinte ales.

‘Așa cum a declarat președintele (Vladimir Putin), noi vom respecta rezultatul alegerii făcute de poporul ucrainean’, a subliniat Lavrov.

Putin asigurase la sfârșitul săptămânii trecute că Moscova ‘va lua în considerare cu respect’ alegerea ucrainenilor, abținându-se să se exprime direct cu privire la legitimitatea scrutinului.

‘Cel mai important lucru este ca autoritățile actuale să respecte cetățenii, poporul și să permită găsirea unui compromis ținând cont de interesele tuturor forțelor politice’, a spus în continuare Lavrov.

În acest context, el a condamnat operațiunea militară în curs de desfășurare împotriva separatiștilor proruși în Est.

‘Aceasta va fi o eroare colosală’ dacă operațiunea va continua după alegeri, a estimat ministrul rus, cerând din nou să fie respectată foaia de parcurs a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Referindu-se la reluarea dialogului cu noile autorități de la Kiev, ministrul rus de externe rus a subliniat că Rusia este dispusă la dialog cu Ucraina, dar fără medierea UE și SUA.’Mă îndoiesc că pentru relațiile cu Ucraina, avem nevoie de niște intermediari’, a spus Lavrov, citat de agenția de presă Unian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata