Legea privind conținutul terorist online câștigă sprijinul parlamentarilor din UE pe fondul preocupărilor legate de drepturi

O propunere de lege a UE care obligă Google, Facebook și Twitter să elimine conținutul terorist în decurs de o oră de la publicare și-a eliminat ultimul obstacol după ce parlamentarii UE și-au acordat sprijinul, în ciuda îngrijorărilor din partea  grupurilor de drepturi civile.

Comisia Europeană propusese legea în 2018, îngrijorată de rolul unui astfel de conținut după o serie de atacuri ale teroriștilor radicalizați, în mai multe orașe europene.

Executivul UE definește conținutul terorist online ca material care incită la terorism sau care vizează recrutarea sau instruirea teroriștilor, precum și material care oferă îndrumări despre modul de fabricare și utilizare a explozivilor și armelor de foc în scopuri teroriste.

Parlamentarul Patryk Jaki a declarat că legislația „echilibrează securitatea și libertatea de exprimare și de exprimare pe internet, protejează conținutul legal și accesul la informații pentru fiecare cetățean din UE, în timp ce combate terorismul prin cooperare și încredere între state”.

Companiile se pot confrunta cu amenzi de până la 4% din cifra lor de afaceri globală pentru nerespectare. Ei au spus că au împărtășit eforturile autorităților de reglementare pentru a aborda problema și a păstra conținutul de pe platformele lor.

Unii parlamentari care s-au opus legii au avertizat asupra consecințelor de anvergură.

„Chiar riscăm cenzura în toată Europa. Guvernele maghiare și poloneze au demonstrat deja că nu au probleme de eliminare a conținutului cu care nu sunt de acord”, a declarat vicepreședintele Parlamentului European, Marcel Kolaja.
„Acest regulament le permite să răspândească aceste practici pe teritoriul oricărui alt stat membru”, a spus el.

Grupurile pentru drepturile civile, care au militat pentru ca parlamentarii să respingă legislația, au criticat procedura, spunând că legislația a fost aprobată fără vot final de către adunare.

Ei au spus că noua regulă ar putea întări guvernele autoritare.

„Întrucât starea statului de drept în Europa se deteriorează continuu, UE acordă autorităților de aplicare a legii alte puteri radicale pentru a contracara protestele legitime, libertatea de exprimare și libertățile media și artistice online”, a declarat Anna Mazgal, UE consilier politic la Wikimedia Deutschland.
Legea va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata