Liderii G7 sunt de acord să exploreze plafonarea prețului petrolului rusesc

Sursa foto: Reuters
27

Grupul celor Șapte puteri economice au convenit să exploreze impunerea unei interdicții asupra transportului petrolului rusesc care a fost vândut peste un anumit preț, au spus ei marți.

„Invităm toate țările care au aceleași concepții să ia în considerare să ni se alăture în acțiunile noastre”, au spus liderii G7 în comunicat.

Războiul din Ucraina și consecințele sale economice dramatice, în special creșterea inflației alimentare și energetice, au dominat summitul din acest an al grupului de democrații bogate la o stațiune, un castel din Alpii bavarezi.
G7 se uită la plafoanele de preț ca pe o modalitate de a preveni ca Moscova să profite de pe urma invaziei Ucrainei, care a crescut drastic prețurile energiei, eliminând eforturile occidentale de a reduce importurile de petrol și gaze rusești.

Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut în mai, chiar dacă volumele au scăzut, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

Un plafon cu cât plătesc alte țări Rusiei pentru petrol ar scădea „resursele pe care le are pentru a duce războiul și, în al doilea rând, ar crește stabilitatea și securitatea aprovizionării pe piețele globale de petrol”, a declarat un oficial înalt al administrației americane.
Liderii G7 au convenit, de asemenea, să insiste pentru interzicerea importurilor de aur rusesc, ca parte a eforturilor de înăsprire a sancțiunilor împotriva Moscovei, a declarat marți un oficial al UE.

Războiul, care a ucis mii de oameni și a făcut ca milioane de oameni să fugă, a intrat în a cincea lună fără semne de atenuare.

Pompierii și soldații au căutat marți supraviețuitori în dărâmăturile unui mall din centrul Ucrainei, lovit de o rachetă rusă.

COMBATEREA INSECURITĂȚII ALIMENTARE

Națiunile G7 vor să crească presiunea asupra Rusiei fără a alimenta o inflație deja în creștere, care provoacă tensiuni la nivel intern și salbăticește țările în curs de dezvoltare.

Există un „risc real” de foamete multiple în acest an, deoarece războiul din Ucraina a agravat impactul negativ al crizelor climatice și al pandemiei de COVID-19 asupra securității alimentare, a declarat săptămâna trecută șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Sursa foto Reuters

Liderii G7 au promis marți 4,5 miliarde de dolari pentru a combate foamea globală, potrivit comunicatului.

Statele Unite vor furniza peste jumătate din această sumă, care ar urma să fie destinată eforturilor de combatere a foametei în 47 de țări și să finanțeze organizații regionale, a declarat un înalt oficial american.

G7 încearcă să mobilizeze țările emergente, multe cu legături strânse cu Rusia, să se opună invaziei Ucrainei de către Putin și a invitat cinci mari democrații cu venituri medii și mici la summit pentru a le convinge.

Unii sunt mai preocupați de impactul creșterii prețurilor la alimente acasă, acuzând sancțiunile occidentale, nu invadarea de către Rusia a unuia dintre cei mai importanți producători de cereale din lume și blocarea porturilor sale.

Întrebat dacă liderii G7 au găsit o modalitate de a lăsa Ucraina să-și exporte cerealele, premierul britanic Boris Johnson a spus marți: „Lucrăm la asta, lucrăm cu toții la asta”.

Liderii G7 s-au angajat, de asemenea, marți, să creeze un „Club pentru climă” internațional pentru a stabili cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și au făcut angajamente privind decarbonizarea sectoarelor industriale.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata