Lucian Pintilie a primit Premiul Sindicatul criticilor de film francezi

Regizorul român Lucian Pintilie a primit Premiul pentru cea mai bună carte străină despre film, distincţie acordată de Sindicatul criticilor de film francezi.

Potrivit site-ului sindicatului francez ), premiul i-a fost acordat lui Pintilie pentru volumul „Bric-a-brac: Du cauchemar réel au réalisme magique” (2009), apărut la editura L’Entretemps, în traducerea lui Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului Eugene Ionesco.

Ex-aequo, premiul pentru cea mai bună carte străină despre film i-a fost acordat şi germanului Volker Schlöndorff, pentru cartea „Tambour battant Mémoires”. Organizaţia franceză acordă, în fiecare an, de mai bine de 30 de ani, les Prix du Syndicat Français de la Critique de Cinéma. Născut la Tarutino, localitate din Ucraina, licenţiat al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (1956), Lucian Pintilie este o personalitate de marcă a cinematografiei româneşti.

Citeste si:  Navă cu 22 de marinari români a fost reținută în Franța

În 1965 a regizat primul său film „Duminica la ora 6”, iar trei ani mai târziu, „Reconstituirea” o satiră socială neagră, interzisă în România pentru doi ani. După interzicerea spectacolului cu piesa „Revizorul”, în 1972 (după cea de-a treia reprezentaţie), Lucian Pintilie emigrează în Franţa.
Dintre numeroasele piese de teatru montate pe scenele din Franţa se numără „Le Dernieres” de Gorki (1978); „Ce Soir, on improvise” de Pirandello (1987); „The Dance of the Death” de Strindberg (1989).

În 1979, şi-a făcut debutul în teatrul muzical, cu „Les Choeophores” şi cu opera „The Enchanted Flute” de Mozart. A mai regizat piese şi în Anglia, precum şi în SUA: „The Cherry Orchard” de Cehov, „Tartuffe” de Moliere, „Carmen” de Bizet şi „Rigoletto” de Verdi. Întors în ţară, în 1990, a regizat o serie de filme: „Balanţa” (1991), „O vară de neuitat” (1992), „Prea târziu” (1995), „Terminus Paradis” (1998), „După amiaza unui torţionar” (2001).

Citeste si:  "Avatar" continuă pe primul loc în clasamentul încasărilor, la şase săptămâni de la lansare

Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, realizat de Pintilie în 2003, a fost prezentat în acelaşi an la Festivalului de la Cannes şi a constituit punctul de atracţie al Festivalului de film românesc de la Londra (9-14 octombrie 2003), primul de acest fel în Marea Britanie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner