Lucrează oare Brazilia la arma nucleară?

Brazilia a semnat Tratatul de neproliferare a armelor nucleare şi cel privind interzicerea totală a testelor nucleare, însă experţii bănuiesc că, în ciuda acestui lucru, ţara latino-americană lucrează la fabricarea bombei atomice, scrie revista germană Der Spiegel.

Brazilia are dreptul legal de a îmbogăţi uraniu pentru submarinele sale nucleare, însă nimeni nu ştie ce se întâmplă cu combustibilul nuclear odată ce acesta ajunge în baze militare cu acces interzis. Pretenţiile militare ale Braziliei sunt reflectate de Strategia de Apărare Naţională, făcută publică în 2008. Pe lângă stăpânirea întregului ciclu al combustibilului nuclear, documentul face un apel şi la construirea de submarine cu propulsie nucleară.

Deşi pare inofensiv, termenul ‘submarine cu propulsie nucleară’ poate fi în realitate o acoperire pentru programul de dezvoltare a armelor nucleare. Brazilia a avut deja trei programe militare secrete de dezvoltare a armelor nucleare, între 1975 şi 1990, fiecare ramură a forţelor armate urmându-şi propria cale. Abordarea urmată de marina braziliană a fost cea mai de succes, prin folosirea de centrifuge importate de mare performanţă, pentru producere de uraniu înalt îmbogăţit din hexafluorid de uraniu importat, în aşa fel încât să opereze cu acesta mici reactoare de submarin.

La momentul potrivit, nou dobânditele capacităţi nucleare ale ţării urmau să fie dezvăluite lumii printr-o ‘explozie nucleară paşnică’, puţul de 300 de metri adâncime pentru testul nuclear fiind deja săpat. Conform fostului preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Energia Nucleară, armata braziliană era pe punctul de a construi bomba nucleară. Nu s-a ajuns însă aici, în cursul democratizării programele nucleare fiind abandonate.

Sub actualul preşedinte, Lula da Silva, „cochetatuľ’ cu arma nucleară a reînceput, la doar câteva luni de la inaugurarea oficială a lui Da Silva, în 2003, ţara reluând dezvoltarea submarinelor cu propulsie nucleară. Deşi Brazilia nu s-a retras din Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), criticat de Lula în timpul campaniei sale electorale, a înăsprit în schimb condiţiile pentru inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA).

Situaţia a devenit tensionată în aprilie 2004, când Brazilia a interzis AIEA accesul nelimitat la nou construita uzină de îmbogăţire a uraniului din Resende, lângă Rio de Janeiro, guvernul brazilian declarând totodată că nu intenţionează să semneze protocolul adiţional la TNP, care cerea deschiderea pentru inspecţie a unor uzine nedeclarate anterior.

Secretomania din jurul dezvoltării de mici reactoare pentru submarine se explică probabil prin faptul că Brazilia dezvoltă în uzinele sale pentru submarine şi altceva şi anume arme nucleare. Vicepreşedintele Jose Alencar a oferit un motiv atunci când a apărat deschis achiziţionarea de arme nucleare de către Brazilia, în septembrie 2009, afirmând că aceste arme ar reprezenta pentru o ţară cu rezerve petroliere offshore bogate şi cu o graniţă de 15.000 kilometri un important instrument de ‘descurajare’ şi de creştere a importanţei sale pe scena internaţională.

Cum va construi Brazilia armele nucleare este o problemă relativ simplă, odată ce uraniul îmbogăţit adus legal intră pe poarta uzinei, acesta putând fi folosit pentru orice, în condiţiile în care uzinele respective sunt declarate zone militare cu acces restricţionat iar uraniul înalt îmbogăţit pentru submarine nucleare este şi cel folosit de armele nucleare.
Nici TNP şi nici intrerdicţiile constituţionale nu vor împiedica Brazilia să facă acest lucru, pentru a obţine o rezoluţie parlamentară în acest sens Lula având nevoie doar să argumenteze că SUA nu sunt îndrituite să aibă monopolul armelor nucleare în Americi. În acest caz, visul lui Obama despre o lume fără arme nucleare ar lua sfârşit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata