Majoritatea germanilor, pesimişti faţă de viitorul lor economic

10

Majoritatea germanilor se aşteaptă ca nivelul lor de trai să scadă în următorii ani, două treimi dintre respondenţii unui sondaj temându-se în special pentru economiile lor. Potrivit anchetei publicate vineri de cotidianul economic Handelsblatt, germanii sunt nemulţumiţi şi de felul în care guvernul a gestionat criza.

Dacă 54% dintre respondenţi cred că, din cauza crizei economice, nivelul lor de trai va scădea, 36% sunt de părere că acesta va stagna, şi numai 7% se aşteaptă la o îmbunătăţire. Sondajul este primul în care majoritatea respondenţilor se arată pesimişti faţă de viitorul lor economic. Trei sferturi dintre germani (75%) sunt de părere că „partea cea mai grea a crizei încă nu a venit”, cu 19 procente mai mulţi decât luna trecută.

Cu toate acestea, 59% (un minus de 3 procente) au declarat că, personal, până acum nu au fost afectaţi de criză. Respondenţii s-au arătat foarte critici faţă de modul în care guvernanţii au gestionat criza, numai 34% dintre ei fiind de părere că guvernul Merkel a luat până acum cele mai bune decizii în criza din zona euro, opinie neîmpărtăşită de 56%. Două treimi s-au pronunţat împotriva pachetului de salvare a euro şi contra participării Germaniei la acest plan.

Nici în secţiunea sa politică, sondajul nu arată încurajator pentru guvernanţi. Coaliţia conservator-liberală se află la nivelul cel mai de jos al încrederii populaţiei, numai 20% dintre germani, cu 6 procente mai puţin decât luna trecută, declarându-se mulţumiţi de activitatea CDU-CSU şi FDP. În schimb, 78% (un plus de 5 procente) dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi de coaliţia la guvernare.

La o altă întrebare, 58% au răspuns că o mare coaliţie CDU-SPD ar face o treabă mai bună decât actuala formulă de guvernare. Nici cancelarul Angela Merkel nu a scăpat de nemulţumirea populaţiei, pierzând 10% la capitolul încredere şi ajungând la 48%, cel mai scăzut scor din noiembrie 2006.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata