Manuscrise de excepţie ale lui Casanova, achiziţionate de Biblioteca Naţională a Franţei

28

O serie de excepţie de manuscrise ale lui Casanova, printre care legendara ‘Istorie a vieţii mele’, au fost achiziţionate de Biblioteca Naţională a Franţei (BNF). Este cea mai mare achiziţie realizată vreodată de bibliotecă.

Manuscrisul memoriilor autorului veneţian (1725- 1798) constituie partea esenţială a celor 3.700 de pagini nelegate, care reprezintă ‘cea mai importantă achiziţie patrimonială a instituţiei’, a declarat BNF, citată de AFP. După o aprigă ‘căutare a comorii’, preţioasele manuscrise au ajuns la BNF datorită unui generos Mecena, care a vrut să rămână anonim şi care a plătit 7 milioane de euro pentru acestea.

Declarat ‘bun de interes patrimonial major’, acest monument de limbă franceză – Giacomo Girolamo Casanova şi-a scris toată opera în franceză – este o ‘dovadă emoţionantă, o frescă vie şi foarte colorată’ a aventurilor genialului memorialist, precizează BNF. Cine citeşte memoriile, descoperă un Casanova diplomat, jucător, escroc, ce evadează din sinistra închisoare veneţiană, frecventează curţile europene şi îi întâlneşte pe cei mai mari intelectuali ai timpului său.

Manuscrisul acestui autor, devenit simbol al seducţiei, are ştersături, corecturi, cuvinte şi chiar pagini tăiate. Casanova a publicat încă din 1780 povestiri autobiografice, însă a început să scrie ‘Istoria vieţii mele’ prin 1789. În 1798, simţind moartea apropiindu-se, Casanova a lăsat documentul nepotului său, Carlo Angiolini.

Copiii acestuia au predat manuscrisul, în 1821, editorului Brockhaus din Leipzig (Germania), urmaşii acestuia păstrându-l până în zilele noastre. Paginile, ascunse într-un subsol din Lepizig, au scăpat ca prin minune de groaznicele bombardamente prin care a trecut oraşul în timpul celui de-al doilea război mondial şi au fost apoi duse în Statele Unite de un membru al familiei editorului, care le-a păstrat până acum, informează cotidianul elveţian Tribune de Geneve.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata