Marinăresele americane cuceresc submarinele

SUA au decis să accepte prezenţa femeilor pe submarine – acele ambarcaţiuni în formă de ţigară de foi, cu coridoare extrem de strâmte, unde două persoane care se întâlnesc sunt obligate să intre în contact.

Ministrul american al apărării, Robert Gates, a anunţat în faţa Congresului american că a căzut interdicţia pentru soldaţii marini femei de a se scufunda alături de colegii lor bărbaţi în abisele oceanelor, informează Corriere della Sera.
Teoretic, cei care se opun acestei decizii mai au la dispoziţie circa zece zile pentru a o contesta. Nimeni nu ridică însă obiecţii, demersul beneficiind de acordul democraţilor şi republicanilor. „Ştiu bine că această iniţiativă prezintă nu puţine dificultăţi. Dar nu sunt lucruri ce nu pot fi depăşite”, a afirmat senatorul republican Ike Skelton.

Pentru a le depăşi este însă nevoie de bani. Este necesar să se înfiinţeze la bordul submarinelor grupuri sanitare şi cuşete separate de cele destinate bărbaţilor. „O risipă inutilă”, spune Robin McGovern, soţia unui ofiţer de pe submarinul Providence, cu baza în Groton, pe coasta Connecticutului. Ani de zile nevestele membrilor echipajelor submarinelor s-au coalizat pentru a interzice femeilor care fac parte din Navy (Marina SUA) să se închidă în spaţiile strâmte alături de bărbaţi. „Puneţi femei şi bărbaţi izolaţi de restul lumii în interiorul unui tub – se poate citi pe blogul asociaţiei soţiilor. Oare e de mirare dacă se ajunge la iubiri?”

Este un război al femeilor împotriva femeilor, dar soţiile l-au pierdut, în timp ce femeile în uniformă l-au câştigat. Odată spuneau că este un abuz, o discriminare să fie ţinute departe de submarine. Una dintre ele, căpitanul Bridget Bishop, şi-a făcut auzită plângerea până la Curtea supremă a SUA. „Faptul de a mă împiedioca să lucrez pe submarine dăunează carierei mele”, a susţinut ea. I-a dat dreptate generalul George Casey, şeful armatei, în opinia căruia „nu putem umili femeile, având în vedere ce fac ele în Irak şi Afganistan”.

În Irak, au fost desfăşurate până acum cel puţin 50.000 de femei americane şi peste 100 şi-au pierdut viaţa. Peste 20 au murit în Afganistan iar printre ele se numără şi veterana Meredith Howard, 52 de ani, celebrată în Texas ca o eroină. Marina SUA le-a permis femeilor să lucreze pe unităţile sale navale în 1993. Personalul feminin s-a dovedit foarte bine antrenat şi în termen de câţiva ani a obţinut importante posturi de comandă.

În 2000, pentru prima dată, o femeie amiral a obţinut comanda unei nave de război. În urmă cu doi ani, amiralul Carol Pottenger a intrat în istoria Navy drept prima femeie din conducerea unui întreg grup naval de atac al flotei a VII-a.
Ultima frontieră de cucerit era reprezentată tocmai de submarine. În prezent şi acest lucru s-a realizat. Au fost selecţionate deja primele 340 de marinărese destinate navigaţiei în interiorul ambarcaţiunilor subacvatice.

Una dintre ele, ofiţerul Sarah Bentworth, care a încheiat un antrenament dur pe nava Uss Virginia, este indicată drept probabil prima femeie comandant de submarin.
Pentru a face plăcută şederea la bord, submarinele cu propulsie nucleară de generaţie nouă au fost proiectate cu spaţii interne mai generoase şi cu locuri separate unde femeile vor putea avea un minimum de privacy. Pe viitor, când un număr adecvat de femei va ajunge la un grad suficient de antrenament, unele submarine vor putea străbate oceanele având un întreg echipaj feminin.

Prima ţară care a permis prezenţa femeilor pe un submarin a fost Norvegia, în 1995, urmată trei ani mai târziu de Australia, apoi de Canada şi Spania. Trebuie precizat însă că Marinele acestor ţări prevăd pentru submarinele lor imersiuni de scurtă durată, de maximum câteva zile. Cazul SUA este însă diferit, având în vedere că submarinele americane desfăşoară misiuni de supraveghere a oceanelor, care se pot prelungi până la câteva săptămâni.

Americancele în uniformă vor continua însă să fie excluse din diferite sectoare ale forţelor armate. De exemplu, din rândul „Seals”, soldaţii duri ai operaţiunilor de incursiune ai Marinei, în mijlocul cărora regizorul Ridley Scott a înrolat-o pe Demi Moore în filmul „G.I. Jane”. Nu sunt admise în forţele speciale şi sunt „precluded from units that engage the enemy on the ground”, practic departe de prima linie a frontului.

Unde însă pot lupta neozeelandezele, canadiencele, danezele, finlandezele, franţuzoaicele, norvegienele, germanele, suedezele şi italiencele. În Israel nu este interzis femeilor să lupte în prima linie, dar numai dacă o cer ele. Marea Britanie însă interzice femeilor să se expună focului inamic, să conducă mijloace blindate, să pună piciorul pe submarine şi să efectueze operaţiuni de deminare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata