Marine Le Pen, acuzată de votare frauduloasă în Parlamentul European

26

Președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a invitat-o pe președinta Frontului Național, Marine Le Pen, să dea explicații asupra voturilor electronice frauduloase efectuate în timp ce ea nu era în sediul PE în octombrie, au declarat joi surse parlamentare.

‘Martin Schulz a invitat-o pe Marine Le Pen la o întrevedere pentru a clarifica situația’, a indicat pentru AFP Armin Machmer, purtător de cuvânt al președintelui Parlamentului. ‘Există contradicții și divergențe în mai multe mărturii’, a explicat el.

Ancheta deschisă ar putea duce, eventual, la sancțiuni după semnalarea la sfârșitul lunii octombrie a neregulilor în votul electronic al eurodeputatei frontiste.

Eurodeputatul olandez Marcel De Graaff, copreședinte al grupului ‘Europa națiunilor și libertăților’ condus de Marine Le Pen, recunoscuse că a votat câteva minute în 28 octombrie în locul acesteia, utilizând cardul ei de vot electronic, în timp ce Le Pen absenta de la lucrările PE pentru a se duce la o reuniune electorală în Franța.

De Graaff, vecinul său în hemiciclu la Strasbourg, a comis această ‘stângăcie’ din ‘curtoazie’ și ‘spirit cavaleresc’, dar ‘fără antorizația mea’, pledase președinta Frontului Național. ‘Am plecat lăsându-mi cardul de vot, așa cum fac zeci de deputați’, mai căutase să se justifice Marine Le Pen.

Regulamentul Parlamentului European interzice deputaților să voteze în locul unui coleg. Votările, când nu se fac prin ridicarea mâinii, se efectuează cu ajutorul unui card electronic nominal pe care fiecare deputat trebuie să-l introducă într-un aparat aflat în fața lui.

Dar, potrivit unei surse parlamentare, ‘există suspiciuni serioase asupra faptului că și un alt vecin al lui Marine Le Pen, Nicolas Bay, membru al FN, ar fi votat de asemenea în locul acesteia’, utilizându-i cardul.

De Graaff și-a recunoscut faptele, dar ‘Bay neagă, deși cinci deputați au depus mărturie că l-au văzut’ votând în locul președintei partidului său, a precizat o altă sursă parlamentară.

Voturile electronice ale Marinei Le Pen ar fi fost înregistrate nu doar în timpul absenței sale din PE, ci și ‘în timp ce ea era în hemiciclu, dar nu la locul ei’, potrivit aceleiași surse.

Suspiciunea asupra anumitor voturi ale președintei FN venise în octombrie de la o eurodeputată conservatoare suedeză.

Responsabilii pentru astfel de nereguli sunt pasibili de sancțiuni care pot merge de la retragerea unuia sau mai multor mandate exercitate în Parlament până la o excludere temporară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata