Merkel: G7, gata să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, „dacă va fi necesar”

Țările din G7 sunt gata să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei ‘dacă va fi necesar’, a declarat, luni, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, în cadrul conferinței de presă susținute la sfârșitul noului summit al celor șapte mari puteri industriale, care s-a desfășurat în Germania, informează AFP.

‘O ridicare a sancțiunilor este condiționată de respectarea acordurilor de la Minsk‘, acorduri ce vizează în mod concret o încetare a focului în estul Ucrainei, a spus Merkel, la castelul Elmau, din Bavaria, unde s-a desfășurat summitul.

‘Suntem preocupați de recenta intensificare a luptelor pe linia de contact. Reiterăm apelul la respectarea totală a armistițiului și la retragerea armelor grele, apel lansat către toate părțile (implicate)’, se menționează într-un comunicat final al G7.

Cele șapte țări membre ale grupului (Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Marea Britanie, Japonia) încearcă să-și afișeze fermitatea și unitatea față de Rusia, care a fost exclusă din acest format după ce a anexat Crimeea, în martie 2014. Această anexare a condus la adoptarea de sancțiuni de către americani și de către țările din UE.

‘Amintim că durata sancțiunilor ar trebui să fie în mod clar legată de punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk și de respectarea suveranității Ucrainei de către Rusia. Aceste sancțiuni vor putea fi ridicate imediat ce Rusia își va onora angajamentele’, se subliniază în comunicatul G7.

‘Cu toate acestea, suntem tot atât de pregătiți să luăm alte măsuri restrictive pentru a amplifica presiunile asupra Rusiei, în cazul în care acțiunile ei o vor face necesar’, adaugă textul.

Țările din G7 îi cer Rusiei ‘să înceteze orice sprijin transfrontalier acordat forțelor separatiste’ și ‘să-și exercite influența considerabilă de care dispune asupra separatiștilor, pentru ca aceștia să-și onoreze în totalitate angajamentele de la Minsk’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata