Mircea, vărul lui Ghiţă Mureşan, din Carpaţi la Salamanca

Mircea Mureşan este român şi lucrează de 6 ani pentru Moises Fraile la crescătoria de tauri El Pilar. Cu timpul a devenit unul din oamenii de bază al fermei, informează site-ul SudOuest.fr.

În fiecare dimineaţă, Mircea Mureşan porneşte călare, în mijlocul celor 450 de vaci şi 120 de tauri din crescătoria lui Moises Fraile. Este mai mic cu exact 60 cm decât vărul său, celebrul baschetbalist Ghiţă Mureşan, care a jucat mai întâi la Pau-Orthez, ca să facă apoi figură frumoasă, cu cei 2,31 m ai săi, în NBA.
Îl cheamă Mircea, dar, de 6 ani, toată lumea îi spune Miguel. ‘Am un vecin care a plecat din România, să muncească la El Pilar. El mi-a apus că mai sunt locuri de muncă aici’, explică românul. ‘În ţara mea, nu prea este de lucru şi cine are poate cel mult supravieţui’, adaugă el.

Muncea la fermele de vaci sau de oi din judeţul Cluj şi a ajuns din satul său natal dintre Carpaţi la Campo Charro, Salamanca şi ‘Puerto de la Calederilla’, una din fermele familiei Fraile – Moises şi Moisin, tată şi fiu, noii săi angajatori şi proprietari ai fermei El Pilar. ‘La început îmi era frică. Un taur nu seamănă cu o vacă liniştită. Apoi începi să mergi şi să te obişnuieşti cu taurii, chiar dacă e greu să apreciezi situaţia în preajma lor’, spune Mureşan.

Alături de soţie, Cosmina, şi de fiu, s-a stabilit la Tamames, un sat lângă Salamanca. ‘Am renovat singur o casă, dar acum locuiesc la fermă, într-o căsuţă pe care patronul a construit-o pentru noi’, adaugă el. ‘Trebuie să începi la ora 8, să vezi dacă animalele au avut o problemă noaptea, să le dai să mănânce, să le supraveghezi’, povesteşte Mureşan despre programul său.

Face asta zilnic, la peste 450 de vaci şi 120 de tauri din crescătorie. Din 2007, Mircea are o echipă de îngrijitori, formată din alt român şi un portughez. ‘Când suntem toţi 3, vorbim spaniolă. Mi-e mai uşor însă să comunic în româneşte’, mărturiseşte el.
A fost o lume nouă, marcată mai ales de drumurile în care însoţea taurii până la arene, în camion. Primul drum a fost la Arles, în 2007, de Paşte. ‘Nici nu-mi aduc aminte cine au fost toreadorii’, spune el.

Acum are preferaţi: ‘Îmi plac El Juli şi Sebastien Castella. Şi Jose Tomas, pentru că se poartă foarte natural. Eu prefer să stau deoparte când vin toreadorii la fermă, dar el vine să salute şi să întrebe ce mai fac’, povesteşte Mureşan. Îşi însoţeşte patronul şi taurii în toate călătoriile. ‘Mă întorc adesea cu patronul, dar se întâmplă să plec şi cu autobuzul sau cu trenuľ, spune el.
Stă la Salamanca de şase ani şi nu ştie ce-i rezervă viitorul. Fratele lui, Cristi, a fost angajat de un crescător de oi din Salamanca. ‘Îmi ajunge dacă merg în concediu în România. De viaţa aici nu pot să mă plâng. Câştig 1.100 de euro şi nu cheltuiesc aproape nimic. Patronul îmi plăteşte chiar şi apa şi lumina’, încheie el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata