Modul în care Enel și Iberdrola au pornit pentru tranziția energetică

Cele mai mari utilități din Europa, Enel și Iberdrola, au văzut tranziția energiei curate venind cu zeci de ani în urmă, când alții s-au confruntat cu costul ridicat al producerii de energie din soare și vânt și au rămas în schimb cu cărbune și petrol.
Datorită deciziilor timpurii de a cumpăra rețele electrice și de a construi centrale regenerabile, utilitățile odată stabile se numără acum printre o serie de companii majore de energie verde la nivel mondial care intră în luptă cu Big Oil pentru a furniza energie cu emisii reduse de carbon, plină de încredere.

Gigantii petrolieri europeni precum BP, Royal Dutch Shell și Total și-au intensificat accentul pe putere, considerând că este sectorul prin care-și cresc afacerile, în timp ce se reinventează ca furnizori de energie curată.

Însă vor trebui să lupte cu cota de piață de la funcționari cum ar fi Enel și Iberdrola, care se poziționează de ani de zile pentru a profita de trecerea la o energie mai curată, pariat că dispariția combustibililor fosili a fost inevitabilă.

„Tranziția energetică a făcut parte din viața mea”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al Enel, Francesco Starace. „Nu a existat niciun moment eureka pentru noi. Tocmai am spus că este prea prost pentru a putea fi continuat mult timp. ”

Transformarea celor două companii în centrale verzi globale a contribuit la creșterea profiturilor și a prețurilor acțiunilor, generând în același timp numerar și dividende în ciuda unei pandemii globale. În ultimii doi ani, acțiunile lor au crescut brusc, pe măsură ce investitorii s-au mutat din stocurile de petrol pentru a cumpăra în întreprinderi pe care le-au considerat că au bazele financiare și seturile de competențe pentru a conduce tranziția energetică accelerată.

Enel și Iberdrola au construit o capacitate de energie curată pe piețe cheie precum Statele Unite și America Latină și își propun acum să aibă 215 gigawați din capacitatea lor regenerabilă până în 2030 – suficient pentru a alimenta aproximativ 150 de milioane de case europene, pe baza unei estimări de consultanta Wood Mackenzie.

Alte companii de utilități ecologice de vârf care au beneficiat, de asemenea, de trecerea la combustibilii fosili includ gigantul eolian și solar Solar NextEra Energy din Statele Unite și specialistul din Danemarca, Parcul eolian Orsted.
Consultanța Rystad Energy spune că giganții petrolieri au un drum lung pentru a ajunge din urmă la majoritatea energiei regenerabile în ceea ce privește capacitatea, în ciuda obiectivului lor ambițios. Până în 2035, estimează că Enel va fi în continuare lider, urmat de Iberdrola și NextEra.

Enel și Iberdrola au un alt avantaj semnificativ, potrivit căruia analiștii spun că, companiile petroliere se vor lupta pentru a se potrivi – afaceri înfloritoare ale rețelelor electrice. Aproape jumătate din câștigurile Enel și Iberdrola provin din milioane de kilometri de linii electrice care transportă energie electrică în casele din Europa, Statele Unite și America Latină.

„Rețelele reprezintă coloana vertebrală a tranziției energetice”, spune Javier Suarez, șeful biroului de utilități de la Mediobanca din Milano. „Deținerea lor înseamnă un flux de numerar constant și un risc mai mic de investiții.” Majoritatea rețelelor sunt monopoluri cu randamente reglementate și garantate, iar operatorii rareori le pun la vânzare. „Orice nou introdus în industrie nu va putea avea acces cu ușurință sau cu siguranță nu ieftin la activele foarte vechi pe care Iberdrola și Enel le au – activele de infrastructură”, a declarat analistul Wood Mackenzie, Tom Heggarty.
Rețelele construite pentru a prelua fluxurile unidirecționale de energie de la centralele cu combustibili fosili au nevoie acum de o rundă masivă de investiții pentru a găzdui generarea de energie electrică din surse precum panourile solare de pe acoperiș, care pot, de asemenea, să injecteze energie din nou în rețea.

Analiștii spun că agenții titulari precum Enel și Iberdrola sunt cei mai probabili candidați să furnizeze capital.

Deoarece rentabilitățile sunt de obicei blocate în contracte, mai multe cheltuieli pentru rețele și activele de generare a energiei regenerabile se vor traduce într-un profit mai mare pentru principalele companii ecologice, a spus Goldman Sachs. După calculele băncii americane, atingerea obiectivelor internaționale de reducere a emisiilor de carbon până la zero net până în 2050 va necesita o creștere de 200% a cheltuielilor pentru o astfel de infrastructură de energie.

Enel caută acum să-și extindă rețeaua în Europa, America Latină, Statele Unite și regiunea Asia-Pacific, au spus surse.

În noiembrie, a declarat că va cheltui 150 de miliarde de euro din proprii bani pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 80% până în 2030 și a aproape triplat capacitatea sa de energie regenerabilă deținută la 120 GW, rețelele absorbând aproape jumătate din investiția totală. Între timp, Iberdrola și-a alocat mai mult de o treime din planurile sale de cheltuieli pentru rețele, în special în Statele Unite, care vor deveni cea mai mare piață a activelor reglementate.

S-a angajat să cheltuiască 150 de miliarde de euro pentru triplarea capacității sale regenerabile și pentru dublarea activelor rețelei până în 2030.

„Nu cred că a fost simplu să decidem să cheltuim bani în surse regenerabile”, a spus Pierre Bourderye de la PJT Partners despre Enel și Iberdrola. „Dacă ar fi fost simplu, alții l-ar fi făcut în același timp, dar au făcut-o 10 ani mai târziu.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata