Moscova şi Varşovia îşi tratează „complexele”, pe fondul desfăşurării de rachete americane Patriot

Ceremonia oficială prilejuită de desfăşurarea unei baterii de rachete americane Patriot în localitatea poloneză Morong a avut loc la 26 mai, cu o zi înainte de prima din istorie şedinţă comună a Comisiilor pentru politică externă din cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse şi Seimului polonez.

Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta, ambele evenimente au o importanţă politică şi simbolică. Prezent la festivităţile din Morong, ministrul polonez al apărării Bogdan Klich le-a spus celor 100 de soldaţi americani care îi vor învăţa pe colegii lor polonezi principiile de exploatare a rachetelor Patriot: ‘În plan politic, este vorba despre securitatea Poloniei.

În ceea ce priveşte simbolistica, ea constă în aceea că pentru prima dată soldaţi americani vor fi dislocaţi pe termen lung pe pământ polonez’. Morong se află la numai 60 de kilometri faţă de regiunea Kaliningrad a Rusiei, iar această apropiere a stârnit comentarii diferite la Moscova. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a cerut joi clarificări în legătură cu amplasarea de rachete Patriot în Polonia. ‘Ni se spune doar că aceste rachete nu sunt îndreptate împotriva noastră…

Noul caracter al relaţiilor pe care Moscova le are cu Washington şi Varşovia ne permite să sperăm la explicaţii mai amănunţite’, a spus Lavrov, subliniind că Rusia a declarat de nenumărate ori că se opune declanşării unei noi curse a înarmării în Europa. Cu toate acestea, experţi intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta consideră că situaţia nu trebuie dramatizată.

General-colonelul Viktor Esin subliniază că, prin caracteristicile sale tactico-tehnice, Patriot este un mijloc de apărare antiaeriană şi este adaptat doar parţial la apărarea antirachetă’. ‘Raza de interceptare a acestui tip de rachetă nu depăşeşte 25 de kilometri, la o înălţime maximă de 15 kilometri’, a precizat expertul.
Esin este convins că desfăşurarea de rachete Patriot în Polonia constituie un fel de consolare pentru Varşovia, după ce preşedintele american Barack Obama a renunţat la desfăşurarea în Polonia a unor elemente ale sistemului antirachetă al SUA.

Opinia lui Esin este împărtăşită de reputatul polonist Artiom Malghin. Potrivit acestuia, guvernul polonez, care purtase cu SUA un dialog emoţional pe marginea desfăşurării de elemente ale sistemului antirachetă, a acceptat amplasarea de rachete Patriot în Polonia pentru a nu-şi pierde onoarea în faţa acelor alegători polonezi care sprijineau ideea desfăşurării de elemente antirachetă.

În acelaşi timp, Malghin consideră că desfăşurarea de rachete Patriot în Polonia nu va duce la modificarea atmosferei de pe continent, pentru că aceste rachete au fost transferate la Morong din Germania vecină. Situaţia din jurul desfăşurării de rachete Patriot a fost discutată şi în cadrul reuniunii comune a parlamentarilor ruşi şi polonezi.

Potrivit şefului delegaţiei ruse, Konstantin Kosaciov, din punct de vedere militar apariţia acestor rachete în Morong nu va schimba nimic în mod principial, însă din punct de vedere politic ridică multe semne de întrebare, referitor la adevăratul caracter al relaţiilor dintre Polonia şi Rusia: sunt ele unele de prietenie şi încredere sau unele de provocare?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata