Muzeul cristalelor Swarovski din Austria

8

Muzeul cristalelor Swarovski, ce adăpostește cel mai mare cristal din lume, se află în Austria, la 15 km de Innsbruck pe A12, în localitatea Wattens, locul de baștină al cunoscutului bijutier de la care a început toată această poveste. Aici, în anul 1895, Daniel Swarovski împreună cu cei trei fii ai săi a deschis o fabrică de tăiat cristale.

Preocupat de calitatea și șlefuirea acestora, bijutierul le oferă spre utilizare atât tehnicii (binocluri, telescoape) cât și modei vestimentare și accesoriilor, haute-couture. În atelierele de creație, artiștii pun în lumini nebănuite cristalele, oferind magie. Magazinele cu bijuterii îmbogățite cu cristale Swarovki există în prezent în aproape toată lumea, logo-ul lor fiind celebra lebădă.

„Kristallwelten” sau „Uriașul”, cum îl numesc austriecii, muzeul a fost deschis în anul 1995 când compania a celebrat 100 de ani de la înființare și este construit sub forma unui uriaș cu ochi de cristal, din gura căruia se revarsă o mini-cascadă. Muzeul este un spațiu unde imaginația se îmbină cu frumusețea și strălucirea cristalelor și oferă spre vizionare minunății precum: cel mai mare cristal din lume cu 100 de fațete și care cântărește 62 de kilograme, cel mai mic cristal din lume cu 17 fațete de 0,7 milimetri, sculpturi abstracte îmbrăcate în cristale, podele pavate sau pereți îmbrăcați cu cristale.

Lumea fascinantă a cristalelor este prezentată într-o succesiune de 14 încăperi, fiecare a vând o cromatică bine definită în raport cu ceea ce vrea să exprime. Muzeul se deschide cu un hol unde se află un perete înalt de 11 metri și lung de 42 de metri, plin cu pietre Swarovski. Piesa centrală a acestei încăperi este „Centenarul” de 310.000 de carate, cel mai mare cristal șlefuit vreodată.

În jurul acestuia se află opere cu cristale ale unor artiști precum Salvador Dali, Keith Haring  sau Niki de Saint Phalle. Tot aici se găsește cel mai mic cristal din lume, de doar 0,7 mm și candelabrul „Mediterraneo” creat de Gaetano Pesce, care a fost inspirat de meduze. Sclipirile sale oferă altă culoare, de fiecare dată când este privit.

Printre camerele ce pot fi văzute în acest muzeu se numără: „Teatrul de cristal”, o fantezie creată de Susanna Schmogner în care Soarele dansează cu Luna, fluturii zboară, un râu cristalin șerpuiește vizibil prin încăpere; Aleea de gheață numită și minunea iluziei, care se traversează printr-o încăpere întunecoasă, pe o podea în continuă mișcare, pe lângă un zid realizat doar din cristale.

De asemenea se regăsesc: „Pădurea de cristal”, în care fiecare trunchi de copac include în lemn o instalație video care transmite jocul captivant al elementelor; „Poemul plutitor”, o proiecție fără început sau sfârșit, ce se derulează în fața ochilor vizitatorilor așezați comod în fotolii negre, într-o cameră în întuneric perfect.

Deosebită este încăperea „Domul de cristal”, o încăpere cu 595 de oglinzi unde imaginea vizitatorului se reflectă, în diverse culori, în sutele de fațete șlefuite ale cristalelor care formează domul. Reflexiile creează simultan o senzație de spațiu și infinit.

„Cristaloscopul”, un cristal cu 444 de fațete este o capodoperă a artei șlefuirii expusă pentru vizitatori. În centrul încăperii acestuia, privind în jos se creează impresia unui spațiu infinit care se deschide în jos.

Impresionant este „Silent Light”, o sculptură în forma unui brad înghețat format din sute de cristale. Are multe fațete și emană o fascinație specială, când sclipește ca gheața, rece și misterios.

Reflexii” este o încercare de a transpune întreaga lume a cristalelor într-o formă picturală. În încăpere sunt plasate 48 de poliedre de sticlă în diverse mărimi și poziții, simbolizând cristale. Prin luminarea lor interioară policromă sunt puse în evidență, pe rând, picturi, ilustrații, personaje, însemne zodiacale, fragmente de scrieri vechi, toate făcând trimitere spre universul cultural uman, atât cel al științelor exacte (matematică, fizică, chimie), cât și cel al artei și științelor spirituale (religie, magie).

„Teatrul Mecanic” este un joc exotic al tehnicii cu omul, al spontaneității și armoniei, creație a artistului Jim Whiting, iar „Caligrafia cu cristale” este un omagiu adus armoniei de Paul Seide. Lumina se exprimă la modul universal, prin impulsuri dinamice, ritmice în tuburi de sticlă.

Galeria „Minunea variației” numită din 2010 „Camera Minunilor Lumii” concepută de artiștii ruși Blue Noses preia din lumea contemporană elemente arhitectonice cum ar fi Empire State Building, Kremlin Palace, Piramida lui Keops și cu un simț al ironiei le construiesc din cristal și le combină cu materiale video bizare.

Ultima sală de expoziție este dedicată istoriei familiei și afacerii Swarovski. De aici se iese din muzeu prin „Crystal Stage” — cel mai mare magazin Swarovski ce comercializează bijuterii și obiecte fanteziste, binocluri, brelocuri, tricouri și multe alte obiecte ornate cu aceste cristale, suveniruri ce pot fi achiziționate la prețuri între 2 și 500 de euro.

Lumea cristalelor este completată, în afara zonei expoziționale, cu un parc cu un peisaj fantastic, restaurant, loc de joacă, cascade, un labirint din gard viu și luminații deosebite pe timp de noapte.

În prezent Muzeul se află în expansiune. Spațiul său de 3,5 hectare se va dubla pentru a cuprinde oferte generoase pentru familii și copii — un parc generos, spații culinare, zone comerciale, dar și noi camere miraculoase prevăzute a se deschide la 30 aprilie 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: kristallwelten.swarovski.com

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News