Naufragiu în Coreea de Sud: fiica proprietarului presupus al feribotului, arestată în Franţa

Poliția franceză a arestat-o marți pe fiica sud-coreeanului care deține feribotul Sewol ce a naufragiat la 16 aprilie provocând moartea a aproape 300 de persoane, informează miercuri AFP citând surse concordante.

Reținută la reședința sa pariziană, Yoo Somena, 47 de ani, este vizată de un mandat internațional de arestare emis de Seul. Ea este fiica lui Yoo Byung-eun, de 73 de ani, un miliardar care a fugit din țară și a cărui familie deține Chonghaejin Marine Co., compania proprietară a feribotului care a naufragiat.

Conform unei surse judiciare, Yoo Somena urmează să compară miercuri în fața unui judecător care ar putea dispune în cazul ei o măsură de siguranță, precum plasarea sub control judiciar sau detenția.

Perioada de timp de dinaintea extrădării va depinde de decizia lui Yoo Somena de a contesta sau nu măsura în fața justiției franceze.

Citeste si:  Papa Francisc în vizită în Coreea de Sud, prima vizită papală în Asia de 15 ani

Naufragiul Sewol în apropiere de coasta meridională s-a soldat cu moartea a 288 de persoane și dispariția altor 16, în mare majoritate elevi.

Anchetatorii îl caută pe Yoo Byung-eun pentru a-l interoga asupra rolului său în cadrul companiei Chonghaejin Marine Co., unde nu are o participație directă dar care este controlată de familia sa și asociați apropiați prin intermediul unei rețele complexe. În plus, miliardarul este suspectat de evaziune fiscală și deturnare de fonduri.

Anchetatorii sud-coreeni doresc să-i audieze pe cei trei copii ai săi, printre care și Yoo Somena. Niciunul dintre aceștia nu a răspuns însă convocărilor justiției coreene, care a anunțat recompense financiare pentru oricine furnizează informații susceptibile să conducă la arestarea lor.

Citeste si:  De ce ne trezim din somn?

AFP notează că anchetatorii îl bănuiesc pe Yoo că este responsabil de lipsă de strictețe în aplicarea măsurilor de siguranță și de alte încălcări ale legii, care au favorizat naufragiul Sewol.

Primele elemente ale anchetei indică faptul că marfa transportată era de cel puțin două ori mai multă decât nivelul recomandat. În plus, nava era mai puțin rezistentă la vânt din cauza adăugării ilegale a unor cabine suplimentare după ce feribotul și-a schimbat proprietarul, în 2012.

‘Familia lui Yoo Byung-eun este la originea tragediei, își bate joc de lege și suscită furia legii, în loc să se căiască în fața opiniei publice și să dezvăluie viitorul’, a declarat marți președinta sud-coreeană Park Geun-hye. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata