O bolnavă de cancer va fi operată împotriva voinţei ei, a decis un judecător britanic

O pacientă bolnavă de cancer va fi obligată să se supună, împotriva dorinţei sale, unui tratament chirurgical care i-ar putea salva viaţa, în urma unui ordin fără precedent dat de un judecător, relatează cotidianul The Telegraph.

Medicii vor avea permisiunea de a o seda în mod forţat pe pacientă în locuinţa ei şi de a o aduce la spital. Femeia ar putea fi obligată să rămână apoi sub supraveghere medicală.
Tratamentul a fost ordonat de judecător de la Curtea de Protecţie, după ce chirurgii de la spitalul local au cerut permisiunea de a-i impune pacientei, în vârstă de 55 de ani, un tratament chirurgical, în absenţa căruia cancerul de uter de care suferă i-ar fi fatal.

În decizia sa, judecătorul a invocat faptul că femeia, care are dificultăţi de învăţare, a fost considerată incapabilă să ia o decizie raţională în privinţa operaţiei. Pacienta fusese de acord cu operaţia, dar s-a răzgândit şi a refuzat în mod repetat să vină la consultaţii, pretextând fobia de spitale şi ace.
Cazul a provocat o intensă dezbatere etică şi legală. Experţii au pus sub semnul întrebării dreptul avocaţilor şi al medicilor de a ignora dorinţele pacienţilor, şi justificarea folosirii forţei în asigurarea unui act medical.

Legea din 2005 referitoare la capacitatea mintală le dă dreptul pacienţilor să specifice în avans condiţiile în care nu vor să primească tratament medical, semnând documente juridic constrângătoare. Aceeaşi lege permite Curţii de Protecţie să decidă în interesul persoanelor cu capacitate mintală redusă, în ce priveşte bunăstarea şi tratamentul lor medical.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata