O puternică furtună solară se apropie de Pământ dar nu va genera probleme deosebite

32

O puternică furtună solară, rezultat a unei explozii solare de proporții uriașe, se îndreaptă spre Pământ unde va ajunge probabil vineri dimineață, 12 septembrie, însă unghiul de incidență al acesteia față de planetă va face să nu resimțim efecte deosebite, conform oamenilor de știință, informează Associated Press, conform portalului Yahoo.Science.

O furtună solară de o asemenea magnitudine nu a mai fost înregistrată în ultimii ani, conform lui Tom Berger, director al Space Weather Prediction Center din Boulder, Colorado. Această explozie solară abia poate fi încadrată în categoria de “explozii extreme”, pe scara oamenilor de știință, dar cum planeta este ferită de cele mai puternice efecte ale sale, explozia a fost catalogată drept “potențial puternică” pentru momentul în care va ajunge la Terra sub formă de furtună solară.

Cele mai noi calcule bazate pe datele culese de la sateliți indică faptul că cea mai mare parte a particulelor puternic energizate aruncate în spațiu de Soare va trece peste Pământ și va afecta doar regiunile nordice, conform lui Berger. Astfel, este posibil să apară fluctuații în rețelele de energie electrică, dar nu vor exista căderi ale acestor rețele. De asemenea, este posibil să se înregistreze și mici perturbări ale transmisiilor radio, dar nimic major, ne asigură experții.

“S-a produs o explozie gigantică pe Soare, iar pentru că a fost îndreptată în direcția Pământului, va ajunge și la noi măcar o parte din norul de plasmă puternic energizată și magnetizată care va perturba câmpul magnetic terestru, putând provoca scurte fluctuații în rețelele de energie electrică”, a susținut Tom Berger. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)