O serie de anomalii în dezvoltarea cerebrală a fetusului duce la autism

29

Autismul este rezultatul unor anomalii în procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetală, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat miercuri de neurologi americani, transmite AFP.

Acest studiu identifică o anumită dezorganizare în arhitectura cerebrală a copiilor cu autism. Dacă această concluzie va fi confirmată şi de alte studii, „putem deduce că reflectă un proces care se produce cu mult timp înainte de naştere”, explică Dr. Thomas Insel, director al Institutului american pentru Sănătate Mentală.

Concluziile acestui nou studiu au fost publicate în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.

„Aceste rezultate demonstrează importanţa unei intervenţii precoce pentru tratarea autismului”, sindrom care afectează un copil din 88 în SUA.

„Dezvoltarea cerebrală a fetusului din perioada sarcinii cuprinde formarea cortexului — sau scoarţa cerebrală — constituită din şase straturi distincte de neuroni”, explică şi Dr. Eric Courchesne, director al Centrului de Excelenţă în tratarea Autismului din cadrul Universităţii California de la San Diego, co-autor al acestui studiu.

„Noi am descoperit o serie de anomalii în dezvoltarea straturilor scoarţei cerebrale la majoritatea copiilor diagnosticaţi cu autism”, a mai precizat el.

Medicii au analizat eşantioane de ţesut cerebral provenit de la 11 copii cu autism decedaţi la vârste între 2 şi 15 ani. Ei au comparat rezultatele apelând la un grup martor de 11 copii fără autism. Cercetătorii au analizat o serie de 25 de gene care funcţionează ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale din componenţa diferitelor straturi ale scoarţei şi au constatat că aceşti biomarkeri lipsesc din creierul a 91% dintre copii care sufereau de autism, comparativ cu doar 9% pentru copii din grupul martor.

Semnele dezorganizării celulelor cerebrale sunt vizibile sub forma unor pete de 5 până la 7 milimetri lungime, la diferite niveluri, în diferite straturi ale scoarţei din regiunea lobului frontal şi din regiunea lobului temporal, conform Dr.-ului Courchesne. În acest regiuni se află centrii funcţiilor sociale, ai emoţiilor, comunicării şi ai limbajului — adică exact acele funcţii afectate în cazurile de autism.

Printre altele, faptul că aceste anomalii sunt rare şi nu afectează ansamblul cortexului, îi permite creierului să reconstituie legăturile neuronale afectate, folosind ţesut sănătos din cadrul scoarţei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News