O zi obişnuită din viaţa Elisabetei a II-a

Programul zilnic al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii seamănă cu cel al multor oameni obişnuiţi, după cum dezvăluie site-ul oficial al Monarhiei Britanice, royal.gov.uk.

Regina, care a împlinit joi 90 de ani, îşi începe ziua de lucru la birou. După ce consultă ziarele britanice, îşi verifică corespondenţa, care constă în circa 200-300 de scrisori pe zi din partea publicului. Dintre acestea, regina alege unele scrisori pe care le citeşte personal şi recomandă membrilor personalului cum şi-ar dori să sune răspunsul.

Procedura îi permite Majestăţii Sale să parcurgă o parte reprezentativă a corespondenţei sale zilnice. Practic, fiecare scrisoare primeşte răspuns, fie din partea staff-ului reginei, fie din partea uneia dintre doamnele sale de onoare.

Regina se întâlneşte apoi separat cu doi dintre secretarii ei privaţi, care îi prezintă documente şi acte oficiale. Acest proces poate dura şi o oră.

În fiecare zi a anului, oriunde s-ar afla, Elisabeta a II-a primeşte informaţii de la miniştri ai guvernului britanic, de la reprezentanţii săi din Commonwealth şi din ţările străine, sub forma unor documente ce sunt aduse reginei de către secretarii săi privaţi în celebrele „cutii roşii”. Toate aceste acte sunt citite şi, dacă se impune, aprobate şi semnate.

De cele mai multe ori, urmează o serie de întâlniri oficiale sau „audienţe”, în cadrul cărora regina se întâlneşte cu numeroase personalităţi. Printre acestea se numără ambasadori şi înalţi comisari, ambasadori britanici nou-numiţi, membri de rang înalt ai Forţelor Armate Britanice şi ale Commonwealth-ului în cazul numirii sau retragerii din funcţie, episcopi britanici şi judecători nou-numiţi. Fiecare întrevedere durează, în medie, între 10 şi 20 de minute, iar regina şi vizitatorul se întâlnesc în particular.

Întrevederile Elisabetei includ şi întâlniri cu persoane care au câştigat premii şi distincţii într-o varietate de domenii, cum ar fi literatura sau ştiinţa.

În cazul în care are loc o învestitură sau o ceremonie de acordare a unor onoruri şi decoraţii, aceasta începe la ora 11.00 şi durează în jur de o oră. Regina se întâlneşte cu circa 100 de persoane la fiecare astfel de ceremonie, în cadrul căreia conferă ordine, decoraţii şi medalii.

De multe ori, suverana ia prânzul în privat. Însă la fiecare câteva luni, Elisabeta a II-a şi soţul său, Ducele de Edinburgh, invită circa 12 oaspeţi, din medii şi cu interese diferite, la un prânz informal.

În anumite situaţii, suverana nu rămâne la birou dimineaţa, ci participă la câteva evenimente până la ora prânzului, fie singură, fie împreună cu Ducele de Edinburgh.

În timpul unei vizite în ţară, Elisabeta a II-a şi Ducele de Edinburgh iau masa de prânz alături de numeroase persoane, în locaţii diverse, care variază de la primării la spitale.

În a doua parte a unei zile de lucru, regina participă adesea la diverse evenimente, pentru care se pregăteşte meticulos, informându-se în legătură cu persoanele cu care se va întâlni, cu locurile pe care le va vedea şi cu ceea ce va avea de făcut.

Vizitele regale sunt atent selectate de către regină dintr-un număr mare de invitaţii trimise acesteia în fiecare an, adesea de către Lorzi Locotenenţi (reprezentanţii suveranei în comitatele de pe întreg teritoriul Regatului Unit).

Dacă evenimentul se desfăşoară în afara Londrei, regina se deplasează adesea cu ajutorul unui elicopter sau a unei aeronave RAF.

Elisabeta a II-a participă anual la circa 430 de evenimente, inclusiv audienţele, pentru a întâlni oameni, a deschide evenimente, a inaugura clădiri, a dezvălui plăci comemorative şi a ţine discursuri. Astfel de manifestări pot include vizite la şcoli, spitale, fabrici, unităţi militare, galerii de artă, cămine pentru persoanele în vârstă sau fără adăpost sau vizite la organizaţii britanice şi din Commonwealth.

Regina merge în mod regulat în vizite de o zi într-o anumită regiune sau oraş. În cazul în care este vorba de mai multe evenimente în locuri diferite şi mai mult de o zi, regina se deplasează peste noapte cu trenul regal.

Ducele de Edinburgh îşi însoţeşte adesea soţia în astfel de vizite; atunci când călătoresc împreună, cuplul regal participă fie împreună, fie separat la evenimente, pentru a se putea întâlni cu cât mai mulţi oameni şi vizita cât mai multe organizaţii.

Pentru regină, după-amiaza se poate termina printr-o întâlnire cu mai mulţi miniştri ai guvernului, reuniţi într-o şedinţă a Consiliului Privat.

Ziua de de lucru a suveranei Marii Britanii nu se termină însă o dată cu sfârşitul după-amiezii. În primele ore ale serii, poate avea loc o întrevedere cu primul-ministru. Suverana are o întâlnire săptămânală în privat cu premierul, atunci când ambii se află în Londra (în plus faţă de alte reuniuni pe tot parcursul anului), iar întrevederea are loc, de obicei, în zilele de miercuri la ora 18.30. Nu există niciun raport scris al acestor întrevederi şi nici regina, nici premierul nu vorbesc despre ce se discută în cadrul acestora, astfel încât conţinutul acestor discuţii rămâne confidenţial.

La aproximativ 19:30, regina primeşte un raport despre dezbaterile din parlament din respectiva zi, pe care Majestatea Sa îl citeşte întotdeauna în aceeaşi seară.

În anumite seri, Elisabeta poate participa la premiera unui film, la concerte în sprijinul unei cauze caritabile sau la o recepţie găzduită de organizaţiile aflate sub patronajul său.

De asemenea, regina găzduieşte în mod regulat recepţii oficiale la Palatul Buckingham (de obicei, alături de alţi membri ai familiei regale), cum ar fi cele pentru corpul diplomatic sau cu ocazia acordării The Queen’s Award for Industry.

Majestatea Sa poate, de asemenea, organiza recepţii înaintea unor vizite importate în străinătate. În 2007, înainte de a participa la reuniunea şefilor de guvern din Commonwealth, organizată în Uganda, Elisabeta a II-a şi Ducele de Edinburgh au oferit o recepţie la Palatul Buckingham pentru africanii din Commonwealth care trăiesc şi lucrează în Regatul Unit.

Majestatea Sa participă la cursele de cai de la Derby şi Ascot. O pasionată proprietară şi crescătoare de cai, regina ia parte şi la alte reuniuni, unde îşi poate vedea caii participând la concursuri.

În calitate de proprietari ai domeniilor Balmoral şi Sandringham, Elisabeta a II-a şi Ducele de Edinburgh supraveghează administrarea acestor proprietăţi, care funcţionează pe o bază comercială. Regina este deosebit de interesată de toate aspectele gestionării acestor domenii, în special de viaţa fermierilor şi angajaţilor care trăiesc şi lucrează pe acestea.

Prin activităţile sale publice şi private, regina continuă să fie bine informată şi bine cunoscută. Pe parcursul domniei sale, ea s-a întâlnit cu mai mulţi oameni din toate categoriile sociale, din Regatul Unit şi din afara acestuia, decât predecesorii săi. Acest lucru necesită timp şi efort. De multe ori, una dintre ultimele lumini rămase aprinse noaptea la Palat este cea din camera unde regina termină de citit documentele oficiale din „cutiile roşii”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata