Oficialii din Gaza spun că ziua de duminică a fost „cea mai mortală zi”

Oficialii palestinieni din Gaza spun că duminică a fost cea mai mortală zi, de când au început luptele actuale cu Israelul.

Patruzeci și două de persoane au fost ucise duminică în atacurile aeriene israeliene asupra teritoriului.

Armata israeliană spune că militanții palestinieni au lansat peste 3.000 de rachete asupra Israelului, în ultima săptămână.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că lupte suplimentare ar putea duce regiunea într-o „criză incontenabilă”.

El a pledat pentru încetarea imediată a violenței „cu totul îngrozitoare”.

Luni devreme, avioanele de război israeliene au lansat 80 de atacuri aeriene asupra mai multor zone din orașul Gaza, la scurt timp după ce militanții Hamas au tras un baraj de rachete asupra sudului Israelului.
ONU a avertizat, de asemenea, despre lipsa de combustibil din Gaza, care ar putea duce la pierderea puterii de către spitale și alte facilități.

Lynn Hastings, coordonator special adjunct al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a declarat pentru BBC că a făcut apel la autoritățile israeliene pentru a permite ONU să aducă combustibil și provizii, dar i s-a spus că nu este sigur.

Oficialii din Gaza au declarat că 42 de persoane, inclusiv 16 femei și 10 copii, au murit în urma atacurilor aeriene israeliene de duminică.

Zece persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacuri cu rachete asupra Israelului, de când au început luptele luni trecute, a spus Israel.

Numărul total al deceselor în Gaza se ridică acum la 197 de persoane, inclusiv 58 de copii și 34 de femei, cu 1.230 de răniți, potrivit ministerului sănătății controlat de Hamas. Israelul spune că zeci de militanți sunt printre morți.
Atacurile aeriene israeliene au lovit o stradă aglomerată din Gaza chiar duminică după miezul nopții, provocând prăbușirea a cel puțin trei clădiri și zeci de decese.

Hamas a lansat o serie de rachete către sudul Israelului peste noapte și după-amiază.

Milioane de israelieni s-au grăbit să ajungă în camere sigure sau adăposturi, în timp ce sirenele au dispărut. Palestinienii au încercat, de asemenea, să ia măsuri de precauție, dar în Fâșia Gaza densă și cu resurse slabe, mulți nu aveau încotro.
Riyad Eshkuntana a declarat pentru agenția de știri Reuters că și-a adormit fiicele într-o cameră a casei sale, pe care a considerat-o ca fiind cea mai îndepărtată de explozii. Doar una dintre fiicele sale, Suzy, în vârstă de șase ani, a supraviețuit nopții. Soția lui și alți trei copii au murit.

„Am fugit să verific fetele”, a spus domnul Eshkuntana. „Soția mea a sărit, a îmbrățișat fetele pentru a le scoate din cameră, apoi un al doilea atac aerian a lovit camera … Tavanele au fost distruse și eu eram sub dărâmături.”
Armata israeliană a declarat ulterior că a efectuat greve asupra unui sistem de tuneluri militante din zonă. Prăbușirea tunelurilor a făcut ca și casele de mai sus să se prăbușească, ducând la victime civile neintenționate, a spus acesta.

Armata israeliană spune că a vizat liderii și infrastructura legată de Hamas.

Acesta a spus că a lovit și casele liderului Hamas Yahya Sinwar și al fratelui său Muhammad Sinwar, pe care i-a descris drept șef al logisticii și al forței de muncă pentru mișcare.

Este puțin probabil ca aceștia să fie acasă la momentul bombardamentelor, potrivit agenției de știri Associated Press.

Lucrătorii salvatori din Gaza au petrecut ziua încercând să salveze oamenii de sub resturi.

Ministerul palestinian al sănătății a declarat că un medic este printre morți: dr. Ayman Abu Al-Ouf, șef de medicină internă la spitalul Shifa și parte a echipei coronavirus.

În Israel, rachetele Hamas au lovit Ashkelon, Ashdod, Netivot și alte părți din centrul și sudul Israelului. Nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a declarat că a văzut cea mai mare concentrație de atacuri cu rachete pe teritoriul său, în ultima săptămână.

Sistemul de apărare al cupolei de fier din țară i-a interceptat pe mulți. Dar unii au provocat pagube mașinilor și clădirilor, inclusiv sinagoga Yad Michael din Ashkelon, unde o rachetă a fost aruncată prin perete, chiar înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască din Shavuot. Nimeni nu a fost rănit, iar localnicii s-au deplasat rapid pentru a elimina daunele, astfel încât serviciul să poată continua, potrivit Times of Israel.

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, nu a putut să cadă de acord asupra unei declarații publice în ultimele zile și niciunul nu a fost publicat după întâlnire.

Se spune că Statele Unite – un puternic aliat al Israelului – sunt cele care împiedică, considerând că nu ar fi de ajutor în procesul diplomatic.

În ședința de duminică, ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a declarat că SUA sunt gata să ofere sprijin „în cazul în care părțile vor căuta încetarea focului” și au lucrat neobosit pentru a încerca să pună capăt conflictului.

Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, a vorbit despre atacul de sâmbătă asupra unei tabere de refugiați, care a ucis 10 membri ai aceleiași familii, lăsând un supraviețuitor de cinci luni să fie tras din moloz. „Israelul ne cere deseori să ne punem în pantofii lor”, a spus el, „dar nu poartă pantofi. Poartă cizme militare”.

Ca răspuns, reprezentantul permanent al Israelului, Gilad Erdan, a citat moartea unei fete arabo-israeliene în vârstă de 10 ani, ucisă de o rachetă Hamas. El a insistat că Israelul organizează ceea ce el numește „un efort eroic” pentru „demontarea infrastructurii teroriste și evitarea victimelor civile”.

Dl Erdan a încheiat îndemnând Consiliul de Securitate să condamne fără echivoc Hamas, dar a avertizat că Israelul va lua toate măsurile necesare pentru a se proteja.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata