Ofiţerii FSB-ului rus revin la Sevastopol

Serviciile speciale ruse vor reveni în curând la baza Sevastopol (Crimeea) a Flotei ruse la Marea Neagră, de unde fuseseră expulzate la sfârşitul anului 2009, potrivit unui acord ce este pregătit în prezent între Serviciul rus de Securitate (FSB, fost KGB) şi SBU ucrainean, scrie cotidianul rus Kommersant.

Conform ziarului rus, care citează surse din diplomaţia de la Moscova şi Kiev, acordul urmează să fie semnat la 19-20 mai, la Odesa, în cadrul unei întâlniri între şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, şi omologul său ucrainean Valeri Horoşkovski. După semnarea acordului, în decurs de o lună membrii FSB vor reveni la Sevastopol.

Acordul nu indică însă nici numărul colaboratorilor FSB care vor lucra în Ucraina şi nici dacă aceştia au dreptul de a participa la activităţi operaţionale de anchetă pe teritoriul ţării, notează Kommersant.
În decembrie 2009, când la preşedinţia ucraineană se afla încă preşedintele prooccidental Viktor Iuşcenko, 19 ofiţeri ai FSB, care oficial asigurau securitatea la Flota rusă la Marea Neagră, au părăsit teritoriul Ucrainei, după ce Kievul a denunţat acordul semnat în anul 2000 care permitea prezenţa colaboratorilor serviciilor ruse în Crimeea.

Însă, imediat după victoria în alegerile din ianuarie-februarie a lui Viktor Ianukovici, perceput ca un apropiat al Moscovei, „partea rusă a pus în faţa Kievului problema reluării activităţii membrilor FSB la Sevastopol’, a indicat pentru Kommersant o sursă din diplomaţia ucraineană.
La 21 aprilie, preşedinţii Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici au semnat la Harkov, în estul Ucrainei, un acord privind prelungirea staţionării Flotei Ruse în Crimeea până în 2042, în schimbul unei reduceri la preţul pentru gazele naturale, acord condamnat de opoziţia de la Kiev, dar şi de o mare parte a societăţii civile ucrainene.

Pe lângă acest acord, Moscova a lansat Kievului şi alte propuneri, între care crearea unui holding în domeniul nuclear, dar şi o fuziune între concernul rus Gazprom şi societatea ucraineană Naftogaz. Potrivit opoziţiei ucrainene, Kievul şi Moscova ar urma să semneze şi alte acorduri dezavantajoase pentru Ucraina, cu prilejul vizitei pe care preşedintele rus o va efectua în capitala ucraineană la 17 şi 18 mai.
Mai mulţi susţinători ai opoziţiei ucrainene s-au adunat marţi în centrul Kievului pentru a protesta împotriva politicii promovate de Viktor Ianukovici în raport cu Rusia, preşedintele fiind acuzat de trădarea intereselor naţionale ale Ucrainei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata