OMS afirmă că varianta India Covid este o „preocupare globală”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat varianta coronavirusului găsită pentru prima dată în India anul trecut drept „o variantă de îngrijorare globală”.

Studiile preliminare arată că mutația B.1.617 se răspândește mai ușor decât alte variante și necesită studii suplimentare.

Varianta s-a răspândit deja în peste 30 de țări, spune OMS.

Alte trei variante din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia au primit aceeași denumire.

O mutație este ridicată de la o „variantă de interes” la o „variantă de îngrijorare” (COV) atunci când arată dovezi ale îndeplinirii a cel puțin unuia dintre mai multe criterii, inclusiv transmiterea ușoară, boala mai severă, neutralizarea redusă de anticorpi sau eficacitatea redusă a tratamentului și vaccinuri.
Varianta este studiată pentru a stabili dacă este responsabilă pentru o creștere a mortalității în India, care este în prezent copleșitoare pentru spitale și crematorii.

India a raportat 366.161 de noi infecții și 3.754 de decese luni, în scădere față de vârfurile record. Experții spun că cifrele reale ar putea fi cu mult mai mari decât cele raportate.
Cazurile de urgență au însemnat că lipsa de oxigen continuă să fie o problemă și s-au răspândit dincolo de capitala Delhi.

Presa locală din sudul statului Andhra Pradesh a raportat că 11 pacienți Covid au murit peste noapte în orașul Tirupati, după ce un petrolier care furniza spitalul a fost întârziat.

Guvernul indian spune că există dovezi ale unei legături între variantă și cel de-al doilea val mortal al Indiei, dar că, corelația nu este încă „pe deplin stabilită”.

Cu toate acestea, guvernul prim-ministrului Narendra Modi se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a anunța un blocaj la nivel național și pentru a opri răspândirea virusului.

De asemenea, el se confruntă cu critici pentru că a permis adunări masive la festivalurile hinduse și mitinguri electorale, în ciuda cazurilor în creștere.
Luni, ministrul sănătății din Delhi a declarat că, capitalei îi mai rămân doar trei sau patru zile de aprovizionare cu vaccin.

Lipsa perturbă în continuare un program de vaccinare cu întârziere, cu puțin peste 34,8 milioane, sau aproximativ 2,5% din populație primind ambele doze de vaccin până acum.

OMS declară că vaccinurile actuale vor continua să fie eficiente împotriva variantei indiene, deși conducătorul tehnic al OMS a spus că ar putea exista unele dovezi ale „neutralizării reduse”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata