ONU: Marile puteri, responsabile pentru că nu au reuşit să pună capăt crimelor de război din Siria

Toate părţile implicate în războiul civil din Siria folosesc bombardamente şi tactici de asediu pentru a pedepsi populaţia civilă, iar marile puteri sunt responsabile pentru că au permis perpetuarea unor astfel de crime de război, au afirmat miercuri investigatori ai ONU privind drepturile omului, relatează Reuters.

În cel mai recent raport al lor privind atrocităţile din Siria, anchetatorii fac din nou apel la Consiliul de Securitate al ONU să trimită Curţii Penale Internaţionale (CPI) cazurile de încălcări grave ale regulilor privind războiul.

„Consiliul de Securitate este responsabil pentru că le-a permis părţilor aflate în război să încalce cu impunitate aceste reguli”, se arată în raportul Comisiei ONU de anchetă privind Siria.

„O astfel de lipsă de acţiune a oferit posibilitatea proliferării actorilor în Republica Arabă Siriană, fiecare urmându-şi propria agendă şi contribuind la radicalizarea şi escaladarea violenţelor”, se atrage atenţia în document.

Marile puteri, divizate, au susţinut ambele tabere în conflictul de trei ani din Siria, iar blocajul diplomatic a dus la amplificarea vărsării de sânge.

Anchetatorii independenţi, conduşi de expertul brazilian Paulo Pinheiro, au precizat că nu numai luptătorii şi comandanţii lor ar putea fi consideraţi responsabili de crime, dar şi statele care au transferat arme Siriei.

Forţele guvernamentale siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad au asediat oraşe, inclusiv oraşul vechi Homs, bombardându-le necontenit şi privându-le de alimente, ca parte a unei campanii ‘de înfometare până la supunere’, se arată în raport.

Potrivit documentului, forţele aeriene siriene au aruncat încărcături explozive asupra oraşului Aleppo, cu ‘o intensitate şocantă’, omorând sute de civili şi rănind cu mult mai mulţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata