Pakistaneza Malala a primit distincţia Liberty Medal

9

Malala Yousafzai, militantă a drepturilor copiilor și cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace, a primit marți o distincție acordată anual de o instituție americană și a promis că va dedica cei 100.000 de dolari primiți ca recompensă educației din Pakistan, informează miercuri AFP.

National Constitution Center (NCC), muzeul de istorie din Philadelphia (Pennsylvania), a recompensat-o pe Malala cu Liberty Medal pentru „curajul și determinarea sa în fața adversității și pentru a fi servit drept porta-voce a celor ale căror drepturi și libertăți au fost încălcate”.

În discursul său, tânăra în vârstă de 17 ani, și-a exprimat dorința ca cei 57 de milioane de copii care nu merg la școală să aibă dreptul la educație. „Sunt onorată că am primit această medalie”, a declarat ea.

Malala a făcut apel la guvernul țării sale să nu mai cheltuiască bani pentru arme și să investească în viitorul copiilor. „Educația este cea mai bună armă pentru a combate sărăcia, ignoranța și terorismul. Cer lumii întregi să spună nu războiului”.

Tânăra, care trăiește în prezent în Marea Britanie, s-a erijat ca figură majoră de luptă pentru dreptul la educație al fetelor în țara sa natală.

La 9 octombrie 2012, talibanii pakistanezi au oprit autobuzul școlar în care călătorea și au împușcat-o în cap, pe motiv că aduce atingere Islamului.

Pe lista laureaților Liberty Medal se află George Bush tatăl, Bill Clinton, Nelson Mandela, Shimon Peres, Kofi Annan și Bono, solistul trupei U2. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata