Papa Francisc i-a caracterizat pe cei doi papi canonizaţi drept ”doi bărbaţi curajoşi”

Papa Francisc i-a caracterizat pe cei doi noi sfinți, Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea, drept ‘doi bărbați curajoși’, care ‘au trecut prin tragedii, dar care nu s-au lăsat înfrânți’, relatează AFP.

Papii canonizați Îl vedeau ‘în orice om suferind pe Isus’, a spus Jorge Bergoglio în predica rostită după fragmentul din Evanghelie citit în latină și greacă.

Francisc le-a adus un omagiu celor doi noi sfinți pentru apropierea de condiția umană: ‘Preoți, episcopi, papi din secolul al XX-lea au trecut prin tragedii, dar nu s-au lăsat înfrânți pentru că, în ei, Dumnezeu a fost mai puternic. În ei a fost mai puternică compasiunea lui Dumnezeu’, a spus papa.

‘În acești doi bărbați, observatori ai rănilor lui Hristos și martori ai compasiunii sale, exista o vie speranță, o bucurie de nedescris’, a afirmat Francisc în predica rostită după ceremonia de canonizare din Piața Sfântul Petru.

Papa a insistat și asupra faptului că ‘Ioan Paul al II-lea a fost suveranul pontif al familiei. El însuși a spus într-o zi că ar vrea ca oamenii să-și amintească de el ca ‘papă al familiei’ ‘. ‘Îmi place să subliniez acest lucru în contextul în care ne-am angajat pe un drum sinodal în privința familiei și cu familiile (sunt convocate două adunări episcopale în 2014 și 2015 pe această temă — n.r.)’, a adăugat Papa Francisc, care acordă o mare importanță familiei tradiționale.

El a apreciat că Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea au contribuit la ‘reașezarea și actualizarea Bisericii conform fizionomiei sale inițiale’, odată cu Conciliul Vatican II, care a avut lor între 1962 și 1965, convocat de suveranul pontif italian.

În convocarea Conciliului, Ioan al XXIII-lea a demonstrat o ascultare delicată a Spiritului Sfânt, s-a lăsat condus și a fost un păstor pentru Biserică, un îndrumător îndrumat. Acesta a fost marele serviciu pe care l-a făcut Bisericii Catolice’, a arătat Francisc duminică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata