Parisul merge mână în mână cu PAC

Pe parcursul săptămânii următoare, aproximativ 700.000 de persoane – reprezentând 1 la sută din populaţia Franţei – vor efectua pelerinajul anual la “catedrala” agriculturii franceze – “Le Salon International de ľAgriculture” – care îşi deschide porţile sâmbătă, 27 februarie, notează cotidianul britanic Financial Times (FT).

Cel mai mare show agricol şi alimentar din lume, “Le Salon ďAgriculture” este în acelaşi timp o splendidă ocazie de marketing pentru produsele agricole franceze şi o afirmare puternică a identităţii naţionale. Şi chiar dacă fermierii francezi au început să devină o rasă rară, influenţa lor depăşeşte fermele pe care le deţin.
Este prin urmare surprinzător, notează FT, că preşedintele Nicolas Sarkozy s-a decis să renunţe la tradiţie şi să sară peste festivitatea de deschidere. În schimb, show-ul agricol va fi deschis de către comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, urmând ca Sarkozy să închidă salonul agricol.

Potrivit FT, deschiderea salonului agricol francez de către Cioloş reprezintă un act de curaj din partea acestuia, după un an în care agricultura franceză a suferit cea mai profundă criză din ultimii zeci de ani, alimentată de căderea preţurilor şi de accentuarea puternică a costurilor.
Mulţi actori din sectorul agricol care şi-au văzut veniturile scăzând cu 30 de procente anul trecut dau vina pe dorinţa Comisiei Europene de a liberiza preţurile şi pe reformele Politicii Agricole Comune (PAC), care au tăiat legătura dintre subsidiile agricole şi producţie.

Invitarea lui Cioloş survine într-un context în care Europa începe o dezbatere furtunoasă despre finanţarea PAC odată ce actualul buget de 55 de miliarde nu va mai fi valabil în 2013. Franţa, cel mai mare producător agricol din Europa şi totodată cel mai important benefic iar al subsidiilor pentru agricultură, doreşte să conducă dezbaterea, susţinând o PAC puternică, împotriva unor state care doresc reduceri substanţiale ale fondurilor destinate agriculturii, cum ar fi Marea Britanie.

Parisul crede că are acum oportunitatea de a-şi avansa viziunea asupra PAC, astfel că invitaţia adresată lui Cioloş este un semn de încredere, potrivit FT. Unii oficiali cred că, la fel cum criza financiară mondială i-a convins pe europeni să se alăture respingerii de către francezi a capitalismului nereglementat, criza agricolă va favoriza apelul Franţei pentru mai multe reglementări în domeniul agricol.

De altfel, Bruno Le Maire, ministrul francez al agriculturi, a schiţat în această săptămână propunerea franceză pentru CE pentru a putea face faţă volatilităţii preţurilor care i-a afectat pe fermieri. Aceasta include măsuri pentru intervenţia rapidă în sectoarele unde preţurile colapsează; asigurarea public-privat;
grupuri mai puternice ale producătorilor pentru a echilibra puterea retailerilor de a stabili preţurile; reguli mai dure pentru a preveni specula cu produse, dar şi un organism de culegere a informaţiilor, care să avertizeze atunci când cererea şi oferta nu se mai sincronizează.

Propunerile au mutat în mod semnificativ discuţia despre PAC de la problema controversată a fondurilor alocate agriculturii spre cea privind stabilirea priorităţilor. Şi cu toate acestea, dacă partenerii de discuţie sunt de acord cu propunerile, ei vor trebui să fie de acord implicit şi cu alocarea unui buget semnificativ, deoarece pentru a fi eficiente, măsurile necesită o finanţare adecvată.

În orice caz, avertizează publicaţia britanică, şansele ca aceste măsuri să fie implementate sunt reduse, în condiţiile în care unele dintre ele vor necesita schimbarea legislaţiei privind competiţia în Europa, în timp ce altele ar putea încălca legislaţia mondială în privinţa comerţului, avertizează experţii legali. Le Maire este perfect conştient de acest lucru.

Pe de altă parte, unii suspectează că o victorie în acest moment în privinţa PAC nu este de fapt scopul real al Parisului. Pănâ la urmă, dezbaterea va continua unul sau doi ani. În condiţiile în care până la dificilele alegeri regionale mai sunt numai trei săptămâni, cea mai presantă sarcină a guvernului este să limiteze potenţialele pierderi ce ar surveni, spre exemplu, de la o orientare spre extrema-dreaptă a unei comunităţi de fermieri dezamăgite.

Unii oficiali speră că până la luarea deciziilor, cererea în creştere va impulsiona preţurile la produsele agricole. Acest lucru nu ar rezolva doar criza din sectorul agricol, ci ar diminua şi din compromisurile care ar trebui făcute într-un an de alegeri prezidenţiale.
De asemenea, preţurile mai mari ar putea ajuta guvernul să rezolve o dilemă mai complicată. Partea Franţei din ajutorul pentru agricultură se va reduce inevitabil în favoarea noilor membri ai UE, iar curând PAC va aduce pierderi pentru finanţele franceze. Guvernului francez îi va fi dificil atunci să îşi apere poziţia tradiţională, dat fiindcă beneficiile nu vor mai părea evidente, conchide FT.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata