Parisul oferă în week-end transport public gratuit pentru a reduce poluarea

21

Diferitele mijloace de transport în comun din regiunea Parisului vor fi gratuite la sfârşitul acestei săptămâni pentru a combate un episod grav de poluare. Este o măsura decretată de guvern pentru a face faţă nivelului de poluare care a depăşit 100 de micrograme de particule fine (PM) pe metru cub, informează vineri ziarul La Vanguardia.

Ministrul francez al mediului, Philippe Martin, a anunţat că în perioada 14—16 martie transportul public va fi gratuit în regiunea Parisului pentru a combate un fenomen major de poluare. Măsura face parte din „dispozitivul de urgenţă” decretat de guvern în faţa pragului înalt de poluare înregistrat în ultimele şapte zile în această zonă şi care joi a depăşit pragul de 100 de micrograme de particule fine pe metru cub.

Această decizie amplifică şi extinde către restul regiunii măsurile adoptate în ajun de Primăria capitalei franceze care a anunţat că în următoarele trei zile va oferi gratuit serviciul public de închiriere de biciclete.

Primăria a decis totodată să limiteze parcul auto municipal la minimumul obligatoriu şi a anunţat că va fi de asemenea gratuită plimbarea timp de o oră cu maşinile publice electrice „Autolib”, deşi pentru acest mijloc de transport este necesar un abonament.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că limita de poluare cu particule fine — numite PM 2.5 — nu trebuie să depăşească 25 de micrograme pe metru cub. Aerul devine nesănătos de la 100 de micrograme în sus. La un nivel de 300 de micrograme de particule în suspensie în aer, copiii şi batrânii nu mai au voie sa iasă din casă.

Guvernul şi-a asumat un angajament şi îl va respecta, a declarat ministrul Martin, care a subliniat necesitatea implicării colectivităţilor locale şi a cetăţenilor, pe care i-a încurajat să nu folosească maşinile în acest sfârşit de săptămână, iar, dacă totuşi sunt obligaţi să folosească autovehiculele, să circule mai mulţi cu o singură maşină.

Ministrul mediului a informat că sâmbătă va fi analizată evoluţia nivelului de contaminare, iar în cazul în care nu se va fi constata o scădere a pragului se vor avea în vedere şi alte măsuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata