Pata de petrol pune în dificultate administraţia Obama şi British Petroleum

Compania British Petroleum (BP) a încercat din greu în ultimii ani să îşi refacă imaginea afectată de o serie de dezastre ecologice de care s-a făcut responsabilă, printre care o explozie la o rafinărie din Texas şi o scurgere de petrol la un oleoduct în Alaska, comentează revista americană Newsweek.

În acest context, unul dintre paşii majori pe care i-a făcut BP a fost anunţarea în 2007 a angajării unui corp consulativ cu puteri semnificative, care îi includea pe fostul lider al majorităţii din Senat, Tom Daschle, şi pe Leon Panetta, care a părăsit acest post pentru a deveni director al CIA, fiecare dintre aceşti membri fiind plătit cu suma de 120.000 de dolari pe an.

Dacă în urmă cu doi ani, CEO-ul gigantului petrolier, Robert Malone, se deplasa cu membrii boardului menţionat în Golful Mexic, cu un elicopter, pentru a le arăta tehnologia avansată de forare a companiei, în prezent BP este acuzată de cea mai gravă scurgere de petrol din istoria Statelor Unite.
Astfel, la doar câteva săptămâni după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat un ambiţios plan de a extinde apele în care se putea fora pentru a obţine petrol, ignorând temerile legate de mediu formulate de către democraţi, administraţia sa se confruntă cu un dezastru ecologic de proporţii.

Pe de altă parte, BP a făcut presiuni puternice pentru ignorarea acestor avertismente de către administraţia americană. Eforturile sale de PR au inclus plata a 16 milioane de dolari anul trecut unor grupuri de lobby de la Washington printre care firma lui Tony Podesta, fratele fostului şef al echipei de tranziţie a lui Obama, John Podesta.
În toamna trecută, după ce Ministerul american de Interne propusese reglementări federale mai dure pentru programele de mediu ale companiilor petroliere, David Rainey, vicepreşedintele BP pentru explorarea în Golful Mexic, a declarat Congresului american că respectiva propunere nu era necesară.

‘Cred că trebuie să ţinem minte că forarea marină are loc de 50 de ani într-un mod sigur, care protejează mediuľ, a precizat el. În prezent însă, cei care s-au decretat încrezători în privinţa forării marine încearcă să îşi caute acoperire şi se pune problema dacă planul de forare al preşedintelui Obama trebuie abandonat.
În aceleşi timp, confruntată cu acest dezastru ecologic, administraţia Obama a încercat să elimine orice comparaţie dintre răspunsul său şi reacţia înceată a administraţiei Bush în faţa pagubelor provocate de uraganul Katrina.

Situaţia este complicată de faptul că, pentru aproximativ o săptămână de la explozia care a cauzat scurgerea petrol, şi anume de la 22 aprilie la 28 aprilie, administraţia a părut să accepte estimarea făcută de BP, potrivită căreia în fiecare zi se scurg 1.000 de barili de petrol, deşi scurgerea reală era de cel puţin 5 ori mai mare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata