PE avertizează că reducerea personalului de curăţenie în spitale conduce la creşterea numărului infecţiilor şi al deceselor în rândul pacienţilor

Plenul Parlamentului European (PE) a adoptat marți, 19 mai, o rezoluție în care avertizează asupra consecințelor reducerii personalului de curățenie în spitale, atrăgând atenția că tot mai mulți europeni contactează infecții, multe mortale, atunci când sunt internați, situații ce pot fi evitate prin măsuri de prevenție și printr-o mai bună igienă, transmite agenția EFE.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în fiecare an în Europa circa 4,1 milioane de pacienți — respectiv 5% din totalul celor spitalizați — contactează o infecție, iar 37.000 dintre ei își pierd viața din această cauză.

Organismul citat consideră că între 20% și 30% dintre aceste infecții ar putea fi evitate prin programe intensive de igienă și control.

În rezoluția adoptată, eurodeputații deplâng faptul că măsurile de austeritate ‘au condus la o reducere a personalului de curățenie în spitale și în alte centre medicale’ și subliniază rolul fundamental pe care îl are personalul de curățenie în asigurarea igienei.

De asemenea, eurodeputații solicită autorităților naționale să garanteze existența în spitale a unui anumit număr de specialiști care să se ocupe de prevenirea și controlul infecțiilor, precum și de păstrarea igienei.

Pe de altă parte, rezoluția despre ‘o asistență medicală mai sigură în Europa’ avertizează că peste tot în lume, dar și în Uniunea Europeană, rezistența microbilor la tratamente este în creștere. Drept urmare, eurodeputații au cerut să se apeleze într-un mod mai responsabil la tratamentele existente și să fie stimulată activitatea de cercetare pentru terapii care să combată rezistența unor agenți patogeni bacterieni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata