Petrolul urcă după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol se aliază cu mari producători de țiței, devenind OPEC+

Prețurile petrolului au extins joi câștigurile după ce alianța OPEC + a marilor producători a rămas la o politică de producție redusă, iar stocurile de țiței din Statele Unite au scăzut la cele mai slabe niveluri din martie anul trecut.

Companiile futures Brent au câștigat 51 de cenți, sau 0,9%, până la 58,97 dolari pe baril, care au atins anterior cel mai mare nivel din 21 februarie 2020 în urma deciziei OPEC +.

Contractele futures brute din West Texas Intermediate (WTI) au urcat 53 de cenți, sau 1%, până la 56,22 dolari pe baril, după ce miercuri au atins cel mai înalt nivel de decontare dintr-un an.

„Prețurile țițeiului au crescut mai mult acum, după ce OPEC + a convins piața energiei că sunt hotărâți să accelereze fără întârziere reechilibrarea pieței”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA.

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscută sub numele de OPEC +, și-a extins politica actuală de producție de petrol într-o ședință de miercuri, semn că producătorii sunt fericiți că reducerile lor profunde de aprovizionare epuizează stocurile, în ciuda perspectivelor incerte de recuperare la cerere pe măsură ce persistă pandemia coronavirusului.

Un document văzut marți de Reuters a arătat că OPEC se așteaptă ca reducerile producției să mențină piața în deficit pe tot parcursul anului 2021, chiar dacă grupul și-a redus prognoza cererii.

De asemenea, susținând prețurile, stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 994.000 de barili săptămâna trecută la 475,7 milioane de barili, cel mai scăzut din martie, a declarat miercuri Administrația SUA pentru Energie. Analiștii dintr-un sondaj Reuters prognozaseră o creștere de 446.000 de barili.

Progresul continuu în implementarea vaccinurilor COVID-19 este, de asemenea, un factor important al prețurilor petrolului, a spus Moya din OANDA.

„Lumea are acum mai multe vaccinuri COVID eficiente care ar trebui să-i oblige pe comercianții de energie să-și îmbunătățească revenirea la previziunile comportamentului pre-pandemic”, a spus el.

Piața a fost, de asemenea, susținută de știrea că democrații din Congresul SUA au făcut primii pași spre avansarea planului de ajutor pentru coronavirus propus de președintele Joe Biden, de 1,9 trilioane de dolari.

Într-o evoluție separată, Statele Unite au intentat un proces pentru confiscarea unei încărcături de petrol, potrivit căreia provine din Iran, mai degrabă decât din Irak, așa cum se menționează pe documentele care însoțesc transportul și încalcă reglementările terorismului SUA.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata