Pinochet, dictatorul “bolnav” rămas nejudecat

0

‘Chiar dacă am dori, nu mai este posibiľ, spunea Jack Straw. Pinochet, potrivit ministrului britanic de interne de atunci, suferea de pierderi de memorie, dezorientare şi incapacitate de înţelegere motiv pentru care nu putea fi judecat la Londra pentru asasinate, tortură şi dispariţia a mii de persoane în timpul dictaturii din Chile între 1973 şi 1990.

La cei 84 de ani, cu diabet şi probleme vasculare, generalul ‘nu prevede nicio îmbunătăţire a sănătăţii sale, indiferent de modul de tratamenť, se arăta în raport medical. In decembrie 2000, Pinochet se intorcea in Chile, dupa ce Marea Britanie se hotăra să nu-l extrădeze în Spania, pe motive de sanatate.
Generalul ‘bolnav’, se întorcea acasă. Pe aeroportul militar din Santiago, 40 de generali şi 400 de simpatizanţi în aşteptau pe ‘eroul renegať. ‘Probabil că problemele de artrită îi vor veni de hac, dar până atunci i-au servit să-l lase liber ca pasărea cerului’, titra în urmă cu zece ani ziarul ABC.

Dădea senzaţia că Pinochet era transferat asemeni unei poveri, dar contrar celor aşteptate generalul s-a dat jos din avion cu un aspect destul de sănătos, zâmbitor şi mergând singur pe picioare. Scena – care a făcut înconjurul lumii pe prima pagină a ziarelor – a fost descrisă astfel de o trimisă a ABC.
‘Pasagerul în scaun cu rotile, bolnav şi plin de probleme de sănătate coboară din avionul monomotor. Ajuns pe pământul patriei l-au lăsat însă toate durerile, nici vorbă de artrită.

Şefii militarii izbucnesc în urale şi-l îmbrăţişează. În faţa camerelor, spre uimirea tuturor, el zâmbeşte, se ridică şi merge singur să-şi întâmpine familia. Nu îl trădează memoria, îi recunoaşte pe toţi. Lacrimi, urale şi aplauze. Pe fundal, militarii dau onorul generalului. Ziariştii rămân cu gura căscată, asemeni lui Jack Straw’.

Acea primire cu onoruri a lui Pinochet a fost calificată de mass-media drept o ‘batjocură adusă memoriei victimelor dictaturii’. O umilire adusă militarilor, celor dispăruţi, torturaţi şi exilaţi. ‘Ruşine!’ i-au strigat în faţă lui Straw un sector al grupului laburiştilor din Camera Comunelor, în timp ce conservatorii se întreceau în laude aduse lui Pinochet, pentru ajutorul său în Războiul din Malvine.

‘Să nu se mai întâmple niciodată’, a cerut presedintele Ricardo Lagos, referitor la primirea eroică pregătită de armată fostului dictator. Întoarcerea sa în ţară a ridicat chestiuni complexe morale, juridice şi politice. S-a argumentat că Spania şi Marea Britanie nu aveau dreptul să se amestece în treburile interne ale altei ţări.
Alţii au spus că, în ciuda activismului în creştere al ONU pe terenul drepturilor omului nu se face nimic în direcţia altor ţări mai puternice precum China sau Rusia.

Unii au spus chiar că organizaţii umanitare precum Amnesty International, comit acte inumane cerând să fie judecat un bătrân bolnav. Nu au folosit la nimic încercările de ultimă oră ale judecătorului Garzon de a forţa Procuratura britanică să ‘ia măsuri urgente’ şi a recurge împotriva eliberării lui Pinochet şi suspendării întoarcerii lui în Chile.

Nici faptul că Straw a subliniat durerea care va fi pricinuită rudelor victimelor celor care au ‘suferit încălcări ale drepturilor omului în trecuť şi nici că ‘probabiľ dictatorul nu va putea fi judecat în nicio altă ţară. Paul Preston scria: ‘Dacă datele medicale sunt corecte, bărbatul va putea fi judecat fizic dar nu moral pentru crimele comise în Chile’.

‘Soluţia geriatrică’ a prevalat până la urmă asupra obiecţiilor manifestate de magistraţii însărcinaţi cu cererea de extrădare emisă de Spania, Belgia, Elveţia şi Franţa.
Preşedinta Grupului Rudelor celor Arestaţi şi Dispăruţi (AFDD), Viviana Diaz, declara: ‘Pinochet se întoarce condamnat de lumea întreagă şi nimeni nu mai poate ascunde că va ateriza în Chile ca un criminal de rânď.

În spate rămâneau cele 16 luni de bătălii legale, de eforturi şi argumente fără ca cel responsabil pentru cei 3.000 de morţi, dispăruţi şi torturaţi să răspundă pentru crimele sale. Dictatorul a decedat în decembrie 2006, la vârsta de 91 de ani, făra a fi judecat. Moartea lui Pinochet a fost deplânsă pe plan internaţional, în Marea Britanie, fostul prim-ministru Margaret Thatcher şi-a declarat “durerea profunda” faţă de pierderea unui mare prieten personal.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News