Polonia: 20% din totalul de 170.000 de angajaţi în sectorul bancar ar putea fi concediaţi

21

Băncile din Polonia, care au aproximativ 170.000 de angajaţi, pregătesc primele concedieri majore din ultimul deceniu, ca rezultat al scăderii profiturilor şi al planurilor autorităţilor de a impune sectorului costuri suplimentare, au declarat, pentru Reuters, bancheri şi analişti.

Anul trecut, băncile poloneze listate la bursă şi-au pierdut un sfert din capitalizarea bursieră, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor. Există de asemenea temeri privind efectele noii taxe pe active şi planurile de convertire în zloţi a creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni.

Directori din zece bănci care au dorit să-şi păstreze anonimatul au afirmat că scăderea profiturilor va duce probabil la concedieri substanţiale, în condiţiile în care numai taxa pe bănci va costa anual acest sector 4,4 miliarde de zloţi (un miliard de dolari). Unii directori au calculat deja câţi angajaţi vor da afară anul acesta.

Anul trecut, BPH, subsidiară a GE Electric, a anunţat că-şi va reduce forţa de muncă cu 32% , respectiv 1.700 de persoane, până la sfârşitul acestui an, în timp ce PKO BP, cel mai mare grup bancar polonez, va concedia 800 de angajaţi, sau 3% din forţa de muncă.

Săptămâna trecută, Getin Noble Bank a anunţat că va concedia până la 15% din angajaţi până la sfârşitul lui 2016.

„Recentele costuri impuse băncilor şi taxa bancară vor determina instituţiile de creditare să concedieze între 5% şi 8% din angajaţi, până la sfârşitul lui 2017”, a afirmat adjunctul şefului grupului de lobby, Mieczyslaw Groszek.

Una dintre surse susţine că ar putea fi concediaţi 20% din totalul de 170.000 de angajaţi din sectorul bancar.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include şi deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen şi BCP.

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata