Polonia doreşte să adopte euro ‘cât mai rapid posibil’ (Bronislaw Komorowski)

Candidatul favorit la alegerile prezidenţiale din Polonia, din data de 20 iunie, liberalul Bronislaw Komorowski, s-a declarat luni, 31 mai,  partizanul aderării ţării sale la zona euro ‘cât mai rapid posibil’, în 2014-2016, transmite AFP.

„Toate instituţiile statului, viitorul preşedinte şi Parlamentul actual, au datoria de a susţine hotărârea guvernului de a adopta euro în acest termen”, a declarat Bronislaw Komorowski într-un discurs transmis în direct de postul de televiziune TVN24.

Ca urmare a crizei mondiale, Polonia a abandonat anul trecut obiectivul său devenit nerealist, de a adopta euro în 2012. Data la care fac referire responsabilii polonezi este 2015.

Cu trei săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial, Bronislaw Komorowski, candidatul liberalilor la putere este creditat cu aproximativ 50 la sută din intenţiile de vot, cu 15-20 procente mai mult faţă de principalul său rival, conservatorul Jaroslaw Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski a considerat întotdeauna că Polonia trebuie să adere la moneda unică în momentul în care acest lucru ‘va fi avantajos’ pentru economia sa.

Economia Poloniei, singura din UE care a înregistrat creştere în 2009, va creşte cu aproximativ 2,75 la sută anul acesta şi cu 3,25 la sută în 2011, a estimat recent FMI.

Totuşi, deficitul public al Poloniei a reprezentat 7,2 la sută din PIB în 2009, iar în 2010 va atinge şapte la sută din PIB, conform statisticilor. Guvernul polonez a menţinut cheltuielile la un nivel constant, pentru a susţine economia.

CE a cerut Poloniei ca până în 2012 să-şi reducă deficitul public la trei la sută din PIB, limită impusă prin Tratatul de la Maastricht, care fixează condiţiile de acces la zona euro.

Alegerile prezidenţiale anticipate vor fi organizate în Polonia după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, într-un accident de avion, pe 10 aprilie, aproape de Smolensk, în Rusia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata