Premieră în Europa: Copii operaţi pe cord închis în Franţa, graţie unei tehnologii 3D

Trei copii au fost operați cu succes pe cord închis, recent, în Franța, o premieră în Europa, grație utilizării „EchoNavigator”, un nou software de vizualizare 3D, a anunțat duminică, 6 decembrie, un responsabil al secției pediatrice de la spitalul din Toulouse.

Acest sistem de navigare 3D este deja utilizat într-un spital din Créteil, în apropiere de Paris, și în câteva spitale europene, dar numai pentru „adulți și pentru alte indicații”, a declarat pentru AFP Philippe Acar, cardiolog și pediatru, confirmând o informație publicată de cotidianul Le Parisien.

Acest sistem are ca scop facilitarea operațiilor pe cale percutanată, trecând printr-o venă și, astfel, evitând operația pe cord deschis pentru copiii cu malformații cardiace.

Software-ul, dezvoltat de Philips, permite afișarea pe același ecran și în 3D a ecografiei inimii copilului și a razelor X în momentul în care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformațiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, care conduce proiectul de cercetare clinică.

Această nouă tehnologie testată la Toulouse se integrează într-un proiect european, a precizat cardialogul. Patruzeci de copii ar urma să beneficieze de o operație cu ajutorul acestui software în următorii doi ani, înainte ca procedeul să fie extins la toate spitalele.

„Trebuie să se demonstreze că acesta oferă un real ajutor pentru chirurgi” a explicat profesorul Acar.

Nellie, în vârstă de 5 ani, a fost primul copil care a beneficiat de această nouă tehnică la începutul lunii noiembrie. Ea suferea de o gaură intraventriculară, foarte delicat de operat cu mijloacele chirurgicale clasice.

„Și acest sistem într-adevăr ne-a ajutat”, a spus profesorul Acar.

De asemenea, un băiat în vârstă de 6 ani a suferit apoi aceeași intervenție, iar o fetiță de 9 ani ea a fost operată pentru o problemă de comunicare între atriile cardiace.

Nu trec decât 72 de ore de spitalizare și copilul iese fără cicatrici, a remarcat profesorul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata