Premierul italian Enrico Letta a anunţat că va demisiona

16

Premierul italian Enrico Letta îşi va prezenta vineri, 14 februarie, demisia, după ce Partidul Democrat (PD, centru-stânga) din care face parte i-a cerut să se retragă pentru a permite instalarea unui nou guvern, se arată într-un comunicat al biroului premierului, citat joi de Reuters.

Enrico Letta urmează să-i înmâneze demisia preşedintelui Giorgio Napolitano, care este de aşteptat să-i ceară liderului PD Matteo Renzi să formeze un nou guvern.

Anunţul survine în contextul în care mass-media italiene au relatat că scenariul conform căruia Enrico Letta ar putea fi înlocuit la conducerea guvernului de primarul Florenţei, Matteo Renzi, nu ar mai fi exclus de Palatul Prezidenţial de la Roma.

Letta şi-a anunţat decizia la câteva minute după adoptarea de către conducerea PD a unei moţiuni propuse de Renzi în care se cere ‘deschiderea unei noi faze, cu un nou executiv susţinut de actuala majoritate’, moţiune adoptată cu o largă majoritate de 136 de voturi din totalul de puţin peste 150.

Partidul Democrat, cel mai mare din coaliţia guvernamentală de la Roma, a răspuns astfel pozitiv apelului lui Renzi (39 de ani) la formarea unui guvern mai ambiţios care să scoată Italia din dificultăţile economice cu care se confruntă.

Italia nu mai poate trăi într-o situaţie de incertitudine şi instabilitate. Ne aflăm la o răscruce’, a declarat Renzi la reuniunea comitetului de conducere al PD. Letta nu a luat parte la reuniunea PD, explicând că preferă ca partidul să decidă singur dacă îl va mai sprijini sau nu.
‘Oamenii m-au acuzat pe mine şi partidul meu de exces de ambiţie. Nu neg acest lucru. Avem cu toţii nevoie de asta’, a declarat primarul Florenţei în discursul său. ‘Vă cer să ne ajutaţi să scoatem Italia din marasm’, a adăugat el.

Criticile tot mai intense privind ritmul lent al reformelor economice l-au împins tot mai mult la izolare pe Enrico Letta, un moderat numit anul trecut în fruntea guvernului de coaliţie. Recentele tulburări din Italia, a treia economie a zonei euro, nu au avut deocamdată prea mare impact asupra pieţelor financiare, spre deosebire de crizele anterioare, cum a fost şi blocajul înregistrat după alegerile din 2013.

Dacă va fi numit într-adevăr prim-ministru, Matteo Renzi va fi cel de-al treilea lider neales de la Roma, după tehnocratul Mario Monti şi Enrico Letta, care a devenit premier în aprilie anul trecut, după mai multe săptămâni de dispute între formaţiuni politice rivale în urma alegerilor generale din 24-25 februarie, la care nicio formaţiune politică nu a obţinut o majoritate absolută în ambele camere ale parlamentului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata