Preşedintele Băncii Mondiale anunţă sfârşitul „Lumii a Treia”

Dacă 1989 a fost anul în care s-a sfârşit „Lumea a Doua”, cea a comunismului, atunci 2009 a marcat sfârşitul a ceea ce a fost cunoscut ca „Lumea a Treia”, a spus miercuri (14 aprilie 2010) preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, într-o alocuţiune ţinută la Woodrow Wilson Center for International Scholars.

Dispariţia ‘Lumii a Treia’ a fost argumentată de preşedintele BM prin faptul că acum trăim într-o lume multipolară, în care unele ţări în curs de dezvoltare devin puteri economice. ‘În prezent, Nordul şi Sudul, Estul şi Vestul sunt doar puncte cardinale, nu destine economice‘, a subliniat şeful BM.
Acum trebuie rezolvată problema sărăciei, a statelor cu deficienţe economice a provocărilor globale. Robert Zoellick a reamintit cum s-a născut un nou G20 şi cum statele s-au unit pentru a salva lumea de criza globală, iar acum noţiuni de ţări lider şi ţări aflate la remorcă sunt anacronice.

„Problema actuală este că pe măsură ce scade teama de criză, poate scădea şi deschiderea către cooperare’, a spus Robert Zoellick, care a estimat că ‘peste zece ani lumea noastră va fi foarte diferită, cererea provenind nu numai din SUA, ci de pe întreg globul. Deja sunt vizibile schimbările: ponderea Asiei în economia globală a crescut de la 7 la sută în 1980 la 21 la sută în 2008.

Acum bursele asiatice deţin 32 la sută din capitalizarea mondială, în timp ce SUA reprezintă 30 la sută şi Europa 25 la sută. Importurile ţărilor în curs de dezvoltare sunt deja cu 2 la sută mai mari decât vârful atins înainte de criză, în aprilie 2008, spre deosebire de importurile ţărilor avansate, care sunt cu 19 la sută mai mici decât maximul înregistrat înaintea crizei.

Preşedintele BM a subliniat că schimbarea nu este cauzată numai de China şi India. Ponderea ţărilor în curs de dezvoltare în PIB-ul mondial a crescut de la 33,7 la sută în 1980, la 43,4 la sută în 2010. Africa poate deveni un pol al dezvoltării dacă se reuşeşte ca africanii care câştigă doi dolari SUA pe zi şi care reprezintă 80 la sută din populaţia Africii ar reuşi să câştige suficient pentru a-ţi cumpăra bunurile de larg consum de bază.

Agricultura este principala sursă de locuri de muncă şi prima ţintă ar fi creşterea productivităţii şi a veniturilor. Africanii au acum nevoie de aceleaşi lucruri de care aveau nevoie europenii şi japonezii după al doilea război mondial, a spus preşedintele BM.
‘Într-o lume în tranziţie, pericolul este ca ţările dezvoltate să se concentreze exclusiv pe întâlniri la cel mai înalt nivel şi pe seminarii despre ţări dezvoltate, dar prost conduse, aşa cum este Grecia’, a spus Zoellick, care a subliniat că BM trebuie să adopte reforme şi că la întâlnirea de primăvară instituţia pe care o conduce speră să poată anunţa o modificare capabilă să ofere ţărilor în curs de dezvoltare o pondere la vot în cadrul Băncii de 47 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata