Preşedintele Ucrainei exclude atribuirea statutului de limbă de stat pentru limba rusă

Singura limbă de stat constituțională în Ucraina va fi limba ucraineană, a declarat miercuri președintele Petro Poroșenko, excluzând posibilitatea atribuirii statutului de limbă de stat pentru limba rusă, informează agenția de presă Interfax-Ukraina.

‘Singura limbă de stat constituțională în Ucraina a fost, este și va fi limba ucraineană’, a proclamat Poroșenko, la o întâlnire, la Kiev, cu reprezentanți ai puterii centrale și locale.

În același timp, a afirmat șeful statului ucrainean, ‘comunitățile locale vor avea dreptul deplin de a folosi toate celelalte limbi, inclusiv limba rusă, împreună cu limba ucraineană’.

Descentralizarea puterii va atinge și sferele lingvistică și culturală, a mai spus Poroșenko.

Ministerul rus de Externe a declarat anterior că Moscova speră că autoritățile ucrainene vor înțelege corect semnalele pozitive trimise de Federația Rusă, în contextul în care Camera superioară a parlamentului federal rus a revocat miercuri autorizația de a trimite trupe ruse în Ucraina.

‘Noi sperăm că acele semnale pozitive, trimise în prezent de președintele rus, vor fi auzite în lume și în primul rând în Ucraina’, a spus ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin, îndemnând Kievul la un dialog cu liderii din regiunile din sud-estul Ucrainei pentru detensionarea situației.

El a pledat în continuare pentru un ‘proces mutual respectuos de găsire a soluțiilor pentru normalizarea situației, cu privire la noua Constituție, la descentralizare și respectarea limbii ruse’.

Abolirea la sfârșitul lunii februarie a legii privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților în Ucraina de către actuala componență a Radei Supreme (parlamentul unicameral) — în urma mișcării de contestare a regimului președintelui Viktor Ianukovici — a provocat tensiuni în sud-estul rusofon al Ucrainei. Deși președintele interimar Oleksandr Turcinov nu a promulgat anularea legii respective, această decizie este cel mai frecvent invocată pentru a explica izbucnirea insurecției secesioniste în Est.

Legea, adoptată de legislativul ucrainean în iulie 2012, permite utilizarea oficială a limbilor regionale în instituțiile publice locale atunci când 10% din totalul populației dintr-un teritoriu vorbește o limbă minoritară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata